Az idei medencés Világkupa-sorozat mindösszesen három állomásból áll – Berlin (október 4-6), Athén (október 13-15), illetve Budapest (október 20-22). A világ legjobb úszói több, mint egymillió dollárért és a rendkívül különleges kristály trófeáért ugranak vízbe – amelyet Budapesten, a záró versenyen adnak majd át.

1988-ban rendeztek először Világkupát, azóta a versenysorozat nagyon sokat fejlődött. Budapest a Világkupa-sorozatot először 2018-ban látta vendégül – a valaha volt legjobb világbajnokság után (2017, Budapest) nem volt meglepő, hogy újabb világversenyt rendez a magyar főváros. Ezúttal a negyedik alkalommal rendezünk Világkupát, viszont mint eddig minden évben, most is lesznek újdonságok! (Hogy pontosan mik ezek, az elkövetkezendő két hétben eláruljuk!)

A World Aquatics idén a tavalyival megegyező pénzdíjazással várja az úszókat. Minden helyszínen 224.000 dollárt osztanak szét a legjobb helyezettek között – a versenyszámok győztesei 12.000 dollárral gazdagodhatnak (egészen a 20. helyig díjazza a WA az úszókat). A teljes pénzdíj 1.196.000 dollár, hiszen a helyszíneken kiosztott pénzdíj mellett az összetett díjazásra is jogosultak az úszók – ez 524.000 dollár, amit az összetett pontok alapján felállított sorrend szerint kapnak a versenyzők.

Az összetett győzelemért (a pénzdíj mellett) egy kristály trófea is dukál, ami rendkívül különleges. A trófeákat a legendás Waterford kristálygyártókkal együttműködve hozták létre, amelyet 1783-ban alapítottak. A cég leghíresebb termékei közé tartoznak a New York-i Times Square-en minden évben leengedett szilveszteri ünnepség kristálygömbje.

A World Aquatics szerint rendkívül nagy figyelmet fordított arra, hogy a nagymúltú eseménysorozatnak méltó trófeája legyen: „az úszósapka és a úszószemüveg kristályformát öltött, méltó trófea az úszó-világkupa-győzelem emlékére. A Waterford Master Craftsmen által Írországban kézzel készített, faragott, üreges fúvott sapka V-metszetű védőszemüveggel egy szilárd kristály alapon ül. Homokfúvott logóval és aranyozott részletekkel díszítve. A rozsdamentes acél alapon mélyen lézerrel maratott logó, eseménynév, valamint a nyertesek dátumának és nevének radiális elrendezése látható.”

Minden bizonnyal Budapesten, október 20-22-én lesz a legnagyobb show, nem beszélve arról, hogy itt tér vissza újra a versenyzéshez Milák Kristóf. Érdemes lesz ellátogatni a Duna Arénába!

Jegyek ide kattintva érhetők el.

Kép forrása: World Aquatics

Magyar Úszó Szövetség