2021. augusztus 18-29. között a kínai Chengdu lett volna házigazdája az Egyetemi Világjátékoknak, korábbi nevén az Universiadénak, azonban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése alapján az eseményre a koronavírus-járvány miatt legkorábban 2022-ben kerülhet sor.

A FISU a Végrehajtó Bizottságának döntése előtt a szervezet 176 tagországa számára küldött kérdőívet, melynek fókuszában a Világjátékok megrendezése állt. Ennek értékelését követően, egyeztetve a kínai szervezőkkel, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség úgy döntött, hogy a pandémia okozta nehézségek miatt ebben az évben nem rendezik meg az egyetemi sport legnagyobb eseményét.

Eközben az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottsága is megtartotta ülését, amelyen döntés született az idei júliusi belgrádi Európai Egyetemi Játékok (EEJ) elhalasztásáról. Az EUSA, együttműködve a szervezőkkel és a szerb hatóságokkal, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2021-ben egy későbbi időpontban megrendezhető-e az esemény. Az EEJ-t eredetileg 2020 nyarán tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt halasztották 2021-re.

Mindkét multisport eseményre, mint FISU és EUSA tagszervezet a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) nevezhet egyetemista résztvevőket.

A MEFS elnöke, Mocsai Lajos így kommentálta a két döntést.

„A koronavírus-járvány miatt csak olyan feltételek mellett lehetett volna megrendezni az Egyetemi Világjátékokat, amely az esemény fő céljait jelentősen gyengíti, így a döntéssel mi is egyetértünk. Az egyetemi sport nem professzionális sport és az adott lehetőségek mellett a rendezés nagy nehézségekkel járna. Sajnos pont a fiatalok érdekei sérülnének: a közösségi élmény és a magas szintű versenyzés, így a fejlődés lehetősége. Bízunk abban, hogy az eseményeket jövőre a korábban megszokott színvonalon és hangulatban rendezik majd meg. 

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS