A magyar-osztrák találkozóval megkezdődött a frizbi Európa-bajnokság Győrben. Június 29. és július 6. között huszonnégy ország 1500 sportolója vesz részt a 2019-es ultimate frizbi Európa-bajnokságon. A magyar színeket egy vegyescsapat képviseli, amelyben több fiatal játékos kapott helyet.

A kontinensbajnokság ünnepélyes megnyitóján Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke elmondta, a Rába-parti városban büszkék arra, hogy „vizek városában” láthatják Európa legjobb frizbiseit. „Az utóbbi időszakban Győr több rangos világversenynek adott otthont, ebbe a sorba illik bele ennek a fiatal és látványos sportágnak az idei kontinensbajnoksága. Biztos vagyok abban, hogy ezen a héten Győrben is rengeteg rajongója születik majd ennek a jó hangulatú és izgalmas sportágnak.” – mondta Rózsavölgyi László.

A sportág európai szövetségének elnöke, Andrea Furlan kiemelte: „Külön dicséret illeti a magyarokat azért a sok munkáért, amelyet a kontinensbajnokság előtt elvégeztek. Magyarországon a sportági szövetségen kívül sportért felelős minisztérium, Győr városa és a Nemzeti Versenysport Szövetség is sokat dolgozott azért, hogy emlékezetes legyen ez az Európa-bajnokság” – sorolta Andrea Furlan, az EUF elnöke. 

A nyitómeccsen a magyar vegyescsapat 15-6-ra kikapott az osztrákoktól.

Erdősi Zoltán, a hazai szövetség elnöke elmondta: „A végeredmény reális, ami ennél fontosabb, hogy taktikailag abszolút lépést tartottunk az ellenféllel és az első félidőben még engem is meglepett a válogatott, 3-3-nál és 5-6-os állásnál időkérésre kényszerítettük az ellenfelet, mert rendezni kellett soraikat.”

Magyarországon is egyre népszerűbb sportágról van szó. „Immár ez a negyedik kontinensbajnokság a sportág történetében. 2007-ben Angliában, rá négy évre Szlovéniában, legutóbb pedig Dániában rendeztek Eb-t. A Magyar Repülő Korong Szövetség Győr-Gyirmót helyszínnel pályázott az idei Eb-re, és az olaszországi Velencével szemben nyerte el a kontinensviadal rendezési jogát. A legutóbbi Európa-bajnokságon a 14. helyen zártak a mieink, bízom benne, hogy ezúttal sikerül az eddigi legjobb Eb-eredményt megszerezni” – mondta a sportvezető.

A kontinensbajnokságon 20 ország indít férfiválogatottat, 15 női nemzeti csapat lesz, és 19 vegyescsapatnak is szurkolhatnak a nézők. A mérkőzéseket élő streamen is követhetik a szurkolók az Európa-bajnokság honlapján: http://euc2019.ultimatecentral.com/

Az ultimate frizbi csapatsport, amelyben hét játékosból álló együttesek küzdenek egymással. A pálya téglalap alakú, a végén egy-egy célterülettel. A csapatok célja pontot szerezni úgy, hogy az egyik játékos bedobja a korongot a célzónába, ahol egy csapattársa elkapja azt. A dobó nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül át a korong. A játékosok fizikai érintkezése nem megengedett. A mérkőzések hossza 100 perc, vagy amíg az egyik csapat 15 pontot szerez.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS