Egyike az új női úszógeneráció legnagyobb tehetségeinek, aki korosztályos évei során négy junior világbajnoki címet és nyolc junior Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, és már 16 esztendősen dobogón állt egy felnőtt Európa-bajnokságon – az idén pedig folytatta a bravúrsorozatot.

A 2022-es éremhalmozás

Tizenöt esztendősen mutatkozott be a juniorok között az Európa-bajnokságon a Budafóka ifjú tehetsége, ekkor még „csupán” egy váltóban szerzett bronzéremben volt része – egy évvel később, 2022-ben viszont valami egészen elképesztő eredménysort produkált. Százon megnyerte élete első felnőtt ob-aranyérmét Debrecenben, 200-on pedig egyetlen századdal maradt csupán le a győzelemről. Eztán végigúszta a nyarat, először az otopeni junior Eb-n állhatott hatszor dobogóra (4 arany, 2 ezüst, közte a 100-200 hát leduplázása), majd immár a római felnőtt Eb-n egészen bronzéremig tempózott 200 háton. Mindezt egy nappal azután, hogy négy kőkemény úszásban volt része: délelőtt és este is ott volt a rajtnál a hátúszótáv előfutamában és középdöntőjében, akárcsak a 4×200-as gyorsváltóban, mellyel aztán harmadik helyig zubogtak.

És még nem volt vége: a junior világbajnokságról megint csak négy arannyal és egy ezüsttel tért vissza – Limában 100 háton végzett az élen, illetve másodikként kétszázon, valamint motorja volt mindhárom gyorsváltónak (4x100m 4×200, 4×100 mixed), melyek páratlan győzelmi sorozatot produkáltak.

Az első felnőtt vb-döntők

Bár a 2023-as ob-n ezúttal „csak” két bronzérem sikeredett, később, a junior Eb-n a korábbihoz hasonló remeklés volt műsoron. Ezúttal három arany, egy-egy ezüst és bronz volt a termés Belgrádban, majd Dóri bemutatkozhatott élete első felnőtt világbajnokságán. Fukuokában, egyéniben ugyan még nem tudott versenyre kelni százon a hátúszó-mezőnnyel, a 4×200-as gyorsváltóval viszont összejött a döntő s ott végül a 8. hely.

Fél évvel később, a dohai világbajnokságon 200-on egyéniben is meglett a finálé, majd a 7. hely (és ugyanez a váltóval is) – mindezt azok után, hogy decemberben, a Győr Openen sikerült megúszni az olimpiai szintet. A 2024-es országos bajnokságon pedig ismét érkezett az első hely 100-on, míg 200-on az ezüst, igaz, a siker most nem egy századon múlott.

„Nagyon motiválnak a jó eredményeim. Mindig kitűzök magamnak egy célt, és azért nagyon jó küzdeni. Amikor elérem azt, akkor meg még boldogabb lehetek” – mondta egyik interjújában a rendre végtelenül szerény és csendes ifjú kiválóság.

Aki aztán a júniusi, belgrádi Európa-bajnokságon egy ezüstéremmel ünnepelte meg olimpiai kvalifikációjának szentesítését – azaz eggyel feljebb lépett a dobogón 200 háton –, plusz a remek váltóeredményekből is kivette a részét. Olyannyira, hogy a 4×100-as és a mixed 4×200-as gyorsváltó tagjaként immár felnőtt Európa-bajnoknak is mondhatta magát (és a lányok 4×200-as váltójával egy negyedik érem is érkezett, még egy ezüst). A nagy hajtás picit visszaütött ugyanakkor három héttel később pályafutása utolsó korosztályos Eb-jén, amelyre nem tökéletesen egészségesen érkezett, de azért három érem innen is kerül a vitrinbe: a „szokásos” 4×200-as arany a váltóval, és két bronzérem (200 gyors, 200 hát), azaz meglehetősen impozáns kollekcióval zárta a junior kontinensviadalok sorát: összesen 14 érmet nyert, 8 aranyat, valamint 3-3 ezüstöt és bronzot.

Magyar Úszó Szövetség