A Testnevelési Egyetem adott otthont az idei szezon legnagyobb személyes részvételű szakmai konferenciájának, amelyen több mint 320 edző és oktató jelent meg. 

Szakmai szempontból az egyik legjelentősebb konferencia volt az április 20-i Országos Edzői és Oktatói Konferencia, hiszen megannyi szakmailag elismert előadó osztotta meg tudását a megjelentekkel. A konferencia jelentőségét bizonyítja, hogy jelen volt Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Fábián László, Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, valamint Sós Csaba, szövetségi kapitány is, aki a születésnapját töltötte a szakmai előadásokon.

Dr. Schmidt Ádám nyitotta meg a konferenciát, beszédében az úszást a „sportok királyának nevezte”, valamint magasztalta az Úszó Nemzet Programot: „Az atlétikát a sportok királynőjének szokták nevezni, miközben jöttem erre a konferenciára, felhatalmazást kértem Schmitt Páltól, hadd hívjam az úszást a sportok királyának. Sokan vélik úgy, hogy az első sportág, amelyet el kell sajátítaniuk a gyerekeknek, az az úszás, és ezért is nagyszerű az Úszó Nemzet Program. Kétezer-tíz előtt nem biztos, hogy sokan választották az edzői pályát, hiszen volt megfelelő a finanszírozás, mi azonban fontosnak tartjuk, hogy az edzői társadalmat arra a polcra helyezzük, ahová valók, ezért is kezdeményeztük, hogy a Magyar Edzők Társasága köztestületként működhessen, az új sporttörvény értelmében ez így is van az év elejétől. A kiemelt edzői és utánpótlásedzői program mellett bevezettük a nevelőedzőit is, ezek keretein belül az állam jelenleg ötvenkét úszóedzőt támogat.”

Sterbencz Tamás a TE rektora örömmel fogadta, hogy ennek a rangos eseménynek újra a Testnevelési Egyetem adhat otthont. A 99 éves egyetem életében kiemelkedően fontos szerepet tölt be az úszás, hiszen a magyarok sikersportága rettentő sok edzőt és oktatót köszönhet a TE-nek, ugyanakkor az egyetem is részesül a gyakorlatban megszerzett tudás oktatásba történő implementálásában is.

A konferencia nyitóelőadását Marco Cardinale tartotta, aki felajánlotta a paraúszás fejlesztésére az előadói díját. Prof. Marco Cardinale széleskörű tapasztalattal rendelkezik a sport különböző területein. 2013-tól a közelmúltig a dohai (Katar) Aspire Akadémia sportfiziológiai és kutatási vezetője volt. Mielőtt Katarba költözött volna, ő vezette a 2008-as pekingi, a 2010-es vancouveri és a 2012-es londoni olimpiai játékokra készülő brit csapat (Nagy-Britannia és Észak-Írország) sporttudományi tevékenységét, felkészülését orvosi szemszögből segítette. Korábban kézilabdázó és edző volt, és több országban részt vett edzőképzésben az erőnlét és kondicionálás, valamint a mozgásfiziológia területén. Előadásában a Team GB (brit olimpiai csapat) olimpiai csapatai és a Katari Aspetarban szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, amely során az emberi teljesítőképesség határairól beszélt, valamint az ezzel kapcsolatos kutatásokról. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja, hogy a gyakorlatban szerzett tudást tudományosan kell értelmezni, majd azt elemezve vissza kell építeni a sportba.

Dr. Kováts Tímea, aki a Kajak-kenu sportág sporttudományos mérési rendszerét mutatta be, konkrét mérések eredményein keresztül mutatta be az egyes edzésfajták hatását az emberi szervezetre. Előadásában meglehetősen nagy részt szentelt a levezetés fontosságára.

Az ebéd után az oktatói és edzői előadások két külön teremben folytatódtak.

Magyar Úszó Szövetség