A kétszáz hát jegyében telt a péntek este a dohai világbajnokságon: a férfiak döntőjében Telegdy Ádám a 7. helyen zárt, a hölgyek középdöntőjében Szabó-Feltóthy Eszter élete második legjobbját úszva harmadikként, Molnár Dóra pedig hatodikként jutott a fináléba.

Ha a kétszáz hátra gondolunk, nyilván nehéz nem elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy Kós Hubert a címvédő, Kovács Benedek pedig 5. lett tavaly – attól pedig még nehezebb, hogy világbajnokunk több mint egy másodperccel ment gyorsabban Fukuokában (1:54.14), mint amennyivel a spanyol Hugo Gonzalez győzött most (1:55.30). Ez utóbbi idő pedig csupán 55 századdal jobb, mint Kovács tavalyi eredménye, amivel egyébként biztos bronzérmesként végzett volna. Ez nyilván nem a kétszáz pillés „milákkristófozás” kategóriája, hiszen Hubi és Beni teljes erőbedobással edz(ett), csak egyiket az edzője nem engedte el, a másik pedig szerencsétlen sérülést szenvedett egy héttel az ideutazás előtt a dubaji edzőtáborban…

Ami persze nem vehet el semmit Telegdy Ádámtól, aki elverekedte magát a döntőig, amit próbált picit másként leúszni, mint a középdöntőt, de szinte századra ugyanannyit jött (1:56.65 csütörtökön, 1:56.66 most). Ez most a hetedik helyre volt elég, ami miatt nem volt annyira boldog: „A helyezés bánt elsősorban, mert az látszik, most ennél az időnél nem nagyon megy jobb, viszont végezhettem volna előrébb, ha csak egy kicsit tudom nyomni még a végén. Nem ment, sajnos, akárhogy is akartam, eljön az az állapot, amikor már a karom megemelése is iszonyatosan ólmos érzés, és hiába pörgetném, egyszerűen nem tudok már rátenni.” Virth Balázs is ezt mondta neki, oldalán másik tanítványával – Ádám feleségével – Kapás Boglárkával: „Már majdnem felugrottunk, hogy ötödik vagy… Aztán néztük a táblát, és lelohadtunk… Mint úszás, rendben volt, de lehettél volna előrébb.”

Na majd a hölgyek – és van is miért reménykedni, hiszen Szabó-Feltóthy Eszter harmadik, Molnár Dóra pedig hatodik idővel jutott be a döntőbe. „Ez életem második legjobb eredménye, ezek után szeretnék felszabadultan úszni, bár nem tudom, mire számítsak, hiszen még sosem voltam vébédöntős, de legalább így megvan az esély rá, hogy nem fogom szanaszét stresszelni magam” – mosolygott Eszter. Dóri szokásos visszafogottságával mondta: „Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom, és holnap szeretnék még ennél is jobban úszni.”

Egy biztos, ha valamelyiküknek sikerülne felférkőzni a dobogóra, két olyan ikonhoz csatlakoznának, mint Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka, elvégre érmet csak nekik sikerült szerezniük korábban ezen a távon.

Magyar Úszó Szövetség