Gerald Darmanin belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az útvonalon végig legalább száz rendőr kíséri majd az ötkarikás lángot egy „biztonsági buborékban”, emellett dróntámadást megelőző döntéseket is hoztak.

„A radikális iszlamisták és a szélsőbaloldali aktivisták is fenyegetést jelentenek, ezért kiemelt figyelemmel követjük a láng útját” – fejtette ki a miniszter hozzátéve, a láng érkezésénél ötezer rendőr lesz jelen Marseille-ben, a párizsi utakon pedig 18 ezer rendfenntartó teljesít majd szolgálatot.

A francia házigazdák a múlt héten választották ki azt a 11 ezer embert, aki szerepet kap az olimpia és paralimpia lángját vivő stafétákban. Több mint százezren jelentkeztek a váltó tagjának, s a lángot hordozók nyolcvan százalékát értesítették, hogy bekerült a kiválasztottak közé. A többiek, köztük neves sportolók és különböző hírességek kilétét csak később fedik fel a meglepetés fenntartása érdekében.

A tizenegyezer emberből, akiknek a fele nő, tízezren vihetik majd az olimpiai lángot, ezren pedig a paralimpiáét. A fáklyahordozók minden korosztályt képviselnek, közéjük minden francia megyéből került be kiválasztott.

A hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában fellobbanó olimpiai láng a háromárbocos Belem hajó fedélzetén május 8-án érkezik meg Marseille-be, onnan indul majdnem három hónapos útjára, július 26-ig több mint négyszáz francia települést, és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – is érintve, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

A paralimpia lángja augusztus 25. és 28. között több mint félszáz településen halad át, majd megérkezik a főváros szívében levő térre, a Place de la Concorde-ra, ahol a nyitóceremóniát tartják.

Írta a Magyar Hírlap