– Úgy hallom, írogatsz az utóbbi időben. Mi vitt rá?

– Kezdtem azzal. hogy téves adatok voltak rólam a Wikipédián. Kijavítottam. Ez a hivatalos. Azóta meg csak a Facebookra írogattam, írogatok. A pandémia idején kezdtem el, mert olyan szomorú volt az az időszak. Arra gondoltam, hogy felvidítom az ismeretségi körömet. Mivel sikerült, jó volt a visszajelzés, a mai napig, ha valami eszembe jut, leírom.

– Mik ezek? Sztorik, anekdoták? Szösszenetek?

– Megtörtént események. Úgy, ahogy le vannak írva. Persze, kicsit be van csomagolva, színezve, de mindez, mint mondtam, megtörtént.

– Lehet, hogy ebben is te leszel a jobb?

– Az írásban?

– Igen.

– A pályán mindig szerettem volna a legjobb lenni, az írásomban nem. Míg az előbbi esetben folyamatában jöttem rá, hogy nem én vagyok a legjobb, még az adott meccsen sem, addig az utóbbiban eleve nem is akartam senkit leelőzni.

– Azt tudom, a pécsiből újpesti játékossá lett Kiss Sanyi szurkolt nekünk, figyelt bennünket, Kisseket.

– Ezzel én is így voltam. Körbeszurkoltuk egymást.

– Így aztán neki is drukkolnom kellett, nemcsak neked.

– Ritka név…

– Emlékszem, a norvégoknak két meccsen négy gólt rúgtál, és az egyik, egy átemelős oslói különösen emlékezetes maradt.

– Nekem is, de több ilyet is lőttem, ám azokat klubmeccseken, így kevesebben látták.

– Emlékeid között számodra is ez a csúcs, vagy az El Salvadornak a nyolcvankettes vébén hét perc alatt rúgott mesterhármas?

– Persze, a hármas, az mégiscsak vébén történt.

– Időnként összetévesztettek veled, és ez még manapság is megesik, én meg magyarázkodtam, hogy tényleg parádés gól volt az a norvégoknak rúgott, ám nem én rúgtam, én egy másik kisslaci vagyok. S csak ellenfélként meg mint újságíró jártam a Fáy utcában. Te hogyan kerültél oda?

– Kitartóan hívtak a vezetők. Szimpatikus volt az egyesület, illetve több általam nagyra becsült ember is azt tanácsolta, hogy menjek. Egyébként tizennyolc évesen vagy tizennyolc csapat hívott. Vagyis nem a pénz volt a motiváció.

– Nagy csapat jött ott már kicsit korábban is össze, egymást érték a sztárok a csatársorban. Mégsem tudtatok bajnokságot nyerni.

– A mai napig nekem is van ezzel kapcsolatban hiányérzetem.

– Ki vitt Angyalföldre?

– Kaposvárott játszottam, és egy Vasas-legenda, Mathesz Imre volt az edzőm. Zseniálisan csinálta, hiszen amikor a Vasasról beszélt, nem erőltette a dolgokat, hanem észérvekkel állt elő. Persze, az ő múltjával, emlékeivel könnyű dolga volt, hiszen azt mondhatta, hogy a posztomon Farkas János játszott, a csapatban ott volt az olimpiai bajnok Ihász, a világválogatott Mészöly, vagy a fantasztikus Bundzsák Dezső. Persze, hogy megérintett a Vasas, ahova még Kovács Feri bácsi ajánlott. Csak ő közben szövetségi kapitány lett, így a kezei alatt aztán nem is játszottam.

– Úgy tudom, némi pécsi kitérő után, Kaposvárról vezetett Pestre az utad.

– Igen, ott figyeltek fel rám. Az egyik osztálytársam látott játszani, és beajánlott a Táncsics Gimnázium csapatába. Hű, nagy-nagy boldogság volt. Hiszen mit akar egy kamasz? Kitűnni a társai közül. Láttam, a pálya szélén ott áll egy sor lány, s máig emlékszem egy barnára, akinek tetszeni akartam. Az országos bajnokság döntőjéig meneteltünk, és én rúgtam a legtöbb gólt. Innen kerültem a Rákócziba, ahol tizenhét éves koromban Mathesz berakott a mérkőzések utolsó öt-tíz percére. Nem érdekelte, hogy éppen vezetünk vagy vesztésre állunk, csak a tehetséget látta, akit gondozni kell. Gyakorlatilag felépített egy embert. A siker belső erőt ad, ami kell ahhoz, hogy a gyerekből ember legyen, a futballpályán is. Ha nincs ez a belső motiváció, kívülről ezt nem lehet megadni.

– Érezted aztán valaha a vidéki létezés hátrányát?

– Soha. Nem azért mentem Pestre, hogy válogatott legyek, hanem azért, mert szerettem volna több meccset nyerni, úgymond, nagy csapatban szerepelni.

– Tudom, hogy egyike vagy azoknak, akik szinte hozzánőttek a Vasashoz, így aztán nyilván még mindig az a kedvenc klubod. Kivel szerettél együtt játszani?

– Elöl Bélával, mármint Váradyval, meg Nácival, Izsóval. A kapuban Mészáros Ferivel, előtte a Komjáti Bandival, aztán Farkas Tibivel, meg majdnem mindenkivel.

– Ment a harc a csapatba kerülésért.

– Főként a csatársorban. Olyan játékosokkal kellett megküzdenem, mint a tarjáni-tatabányai Kovács, ott játszott Várady, Izsó és Gass Pista is. Régi edzői dilemma, hogy kit küldjünk pályára. Egy előre meghatározott hadrendhez keressünk megfelelő embereket, vagy akármi történik, a legjobbakat játszassuk, bármilyen poszton? Ebben volt zseniális volt például Verebes József, de Mészöly Kálmán is hasonló elvet vallott. Az 1982-es vb előtt is ugyanez volt a kérdés, hiszen mai fejjel senki sem rakná be egy csapatba Müllert, Fazekast, Nyilasit, Törőcsiket és engem, mert azt kérdezné: ki fog akkor itt szerelni? Amire persze azt mondanám, hogy majd nálunk lesz a labda, s akkor legfeljebb csak öngólt kaphatunk. Végül azért megoldottuk a védekezést is.

Kiss László a kaposvári edzőjének, az angyalföldiek másik legendájánek, Mathesz Mihálynak mai napig hálás

Kiss László az angyalföldiek másik legendájánek, Bundzsák Dezsőnek mai napig hálás
Fotó: MH/Purger Tamás

– A kedvenc edződ?

– Több is volt, de a Vasasban Bundzsák Dezső.

– Mit kaptál tőle, illetve mit vittél tőle az edzői pályára?

– Humánumot, egyenességet, hűséget. Továbbá azt, hogy nem kell abból túl nagy problémát csinálni, ha vereséget szenvedtünk. Ezt mind vittem magammal az edzősködésbe is.

– Itthon te voltál az első neves játékos, aki aztán a nőknél is dolgozott. Mennyivel másabb feladat ez, mint a férfiaknál edzősködni?

– Szakmailag nincs különbség. Minden egyébben van. Mert a lányoknak nagy-nagy lelkük van. Számukra más megemészteni egy kudarcot, de egy-egy sikert is.

– Aztán a nőknél, a Femina edzőjeként hatszor is magyar bajnok lettél, ez kárpótolt valamelyest azért, hogy a Vasassal nem nyertél bajnokságot?

– Talán. A lányok véletlenül jöttek. A REAC-nál éppen felmondtam, és rám csapott a Femina. Láttam, sokkal többet ki lehet hozni a csapatból. Szerencsénk is volt, mert pont az első bajnoki címünk elnyerésekor írták ki a női Bajnokok Ligáját. Boldog voltam, hogy a Feminával bajnokságokat nyertünk, hiszen ez játékosként nekem csak a másodosztályban adatott meg, a Rákóczival, a BVSC-vel, és Montpelier-vel. Bármilyen furcsa így utólag, de még gólkirály sem voltam soha, pedig a legrosszabb idényben is rúgtam tizenhat gólt.

– Vagy-e valamire büszke?

– Taszártól Montpellier-ig meg a Femináig. Amit közben elértem. Azaz mindenre.

– Lenne mit elfelejtened?

– Lenne. De azz is át kellett élni, így vagyok egész.

– Jól tudom, a, hogy az MLSZ-ben dolgozol. Bozsik-programoztál, meg tanácsadás is szerepelt a feladataid között. Így aztán az egész magyar futballt, illetve hiányosságait rajtad is számon lehet kérni. Most van program meg akadémia, de a régi magyar futball, a trükkös, látványos, kombinatív játék már aligha tér vissza.

– A mai utánpótlásedzők tízszer annyit tudnak a sportágról, mint a régiek. Megtanítják a gyerekeket tolódva védekezni, meg sok minden másra a csapatjátékból, de képtelenek úgy fejleszteni az egyéni készségeiket, hogy a srácok tényleg tudjanak focizni, így nagy deficitekkel érkeznek a felnőttkorba. A most elterjedt egyéni képzési forma hasznos, de az addigra felhalmozódott hiányosságokat már nem tudja pótolni. Ugyanakkor látom, az élet körforgás. A futball is. Most alul vagyunk, de lassan megyünk felfelé. Leszünk mi még újra felül is.

– Egy Kiss sem tudja visszaidézni a régi focit?

– Mármint a családból?

– Igen.

– Egyik gyerekünk sem futballozik. Az ikrek, a két fiú Bécsben dolgozik, a lányunk itthon. Szeretik a játékot, de semmi több. Ennyit örököltek.

– Pedig milyen jó lenne azt hallani, leírni, hogy lesz még nagy a magyar foci, lesz még szép futball a Fáy utcában, jön még majd egy nagy Kiss László.

– Lesz ilyen, de nem biztos, hogy Kissnek hívják majd. Lehet, hogy éppen Nagynak, bár azt mondom, egy Kiss ne tréfálkozzon a nevekkel, nem ízléses.

Írta a Magyar Hírlap