A nyomozás 2020 júliusában indult, a svájci ügyészek három állítólagos titkos találkozót vizsgáltak, amelyekre 2016-ban és 2017-ben került sor Gianni Infantino és Michael Lauber volt svájci főügyész között. Lauber 2015 és 2019 között irányította a FIFA-val kapcsolatos korrupció miatti nyomozásokat. Miután kiderült, hogy titokban találkozott Infantinóval, hogy megvitassák a FIFA elleni korrupciós vádakat, a botrány miatt 2020-ban kénytelen volt lemondani.

Az Insidethegames honlap beszámolója szerint háromévi nyomozás után Hans Maurer és Ulrich Weder svájci rendkívüli szövetségi ügyészek most úgy döntöttek, hogy megszüntetik az Infantino elleni eljárást.

„Ez egy teljes és egyértelmű győzelem számomra, az új FIFA és az igazságszolgáltatás számára. Most már világos, hogy az ellenem felhozott vádak irigy és korrupt emberek puszta kísérletei voltak, hogy megtámadják a hírnevemet” – nyilatkozta az 53 éves Infantino, akit 2016 februárjában a megvesztegetés miatt eltiltott svájci Sepp Blatter helyére választottak FIFA-elnöknek.

Nem az első elnök volt Blatter, akinek korrupció miatt kellett távoznia a világ legnépszerűbb sportágának éléról. Elődje, a brazil João Havelange – aki 1974-től 1998-ig irányította a FIFA-t – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottságának vizsgálata szerint a nemzetközi szövetség első embereként egymillió dollárt fogadott az ISL nevű marketingcégtől, ezért kénytelen volt minden tisztségéről lemondani.

Erre szokták mondani, hogy addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik…

Írta a Magyar Hírlap