A Telegdy-Kapás házaspár szállította az egyéni érmeket a budapesti Világkupa-forduló nyitónapján: Ádám káprázatos hajrával 200 háton, Bogi 200 pillangón lett harmadik, ráadásul egymást követő számokban, hogy aztán jöhessen az elmaradhatatlan ölelkezés a médiazónában. Bónuszként a férfi gyorsváltó is bejött harmadiknak.

Az elmúlt időszakban önmagával rettenetesen küszködő – és nem utolsósorban fő számában, 200 háton két brutálisan erős riválist (Kós Hubert, Kovács Benedek) kapó – Telegdy Ádám egy egészen elképesztő utolsó ötvennel bejött bronzérmesnek (holtversenyben a görög Christodouval), ráadásul a vb után nagyobb pihenőt tartó Kovács Benedeket is simán megelőzte.

„Lehet, hogy látványos volt ez a hajrá, de ha az ember így tud jönni a végén, az azt jelenti, hogy ebben még maradt, azaz nem volt jó az erőbeosztás – ettől még persze örülök, ez most nagyon jót tett a lelkemnek” – mondta Ádám.

Aki még javában adta az interjúkat, amikor Kapás Bogi magabiztosan tempózott be szintén a harmadik helyen 200 pillangón. Ez természetesen megért egy hatalmas házastársi-ölelést, melyből kibontakozva Bogi is arcán a szokásos széles mosollyal értékelt: „Próbáltam a régi, jól bevált taktikát követni, azaz jönni az utolsó ötvenen – most sokkal jobban fájt a szokásosnál, nagyon nem akart jönni az a fal, meg borzasztóan zavartak a kínai lány hullámai. De hát ez ilyen, ha valakinél ennyivel gyorsabbak, akkor néha meg kell szenvednie ezt – ettől még jónak éreztem az úszást, ez a 2:10.2 a felkészülés elején teljesen jó, ilyen fáradt állapotban.”

Négyszáz gyorson kerültek még közel a dobogóhoz, bár reális esélye sem Késely Ajnának, sem Sárkány Zalánnak nem volt a harmadik hely elcsípésére, ám mindeketten igen elégedettek voltak az idejükkel.

„Sikerült csaknem ugyanannyit jönni, mint a kaposvári országos bajnokságon, amire akkor készültünk, most pedig októberben úsztam ezt az időt úgy, hogy augusztus végén kezdtük el – azaz szerintem nagyon jó úton járunk, és megyünk is tovább” – mondta Ajna.

„Most itthon edzem Rasovszky Kristófékkal Veszprémben, ami rengeteget segít. Elég fárasztó, azt kell mondanom, de nagyon megéri, technikailag is sokat tanulok, és élménynek sem utolsó” – mesélte Zalán, aki mögött edzőpartnerei, a már-már Stan és Pan jelleggel elválaszthatatlan Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid most hetedik-nyolcadik helyen kocogott a célba úgy, hogy egyetlen századdal nyert ezúttal Dávid.

Szabó Szebasztián ezúttal hatodik lett 50 gyorson – váltóban viszont ő is benne volt a bronzérmes csapatban, igaz, öt perccel egy egyéni döntő után már nem tudta 50 alá szorítani a részidejét. Hogy mégis csaknem ezüstérmesként zárt a váltó, az Németh Nándornak köszönhető, aki egy, ebben a fázisban totálisan váratlan 47.43-as repesztést varázsolt elő a cilinderből, így a végén az olaszok csak 3 tizeddel menekültek be másodiknak a mieink előtt.

Nándi nem igazán hitte el, hogy ilyen időt jött, „olyan jó negyvenkilencesre gondoltam”, úgyhogy elégedetten értékelt: „ennek az időnek a fényében meg különösen úgy érzem, hogy jól haladunk a felkészüléssel.”

A napnak két további fénypontja volt: először is ismét bebizonyosodott, hogy a Duna Aréna a világ egyik leggyorsabb medencéje – ahol az igazán jók még októberben is képesek kihozni magukból egy olyan időt, amit tán nem is reméltek. Az év úszója díj elsőszámú jelölte, a fukuokai világbajnokságon az érmeket halmozó ausztrál Kaylee McKeown 26.86-tal új világrekordot állított fel 50 háton.

A nap végén pedig a sportszövetségi váltóban olimpiai és világbajnokok, illetve a szervezetek adminisztrációjában dolgozók mérték össze tudásukat. A kajak-kenusok – akiknél a téli felkészülés része az úszás – papírforma-győzelmet arattak, különösen a tokiói aranyérmes Tótka Sándor volt elemében az első hosszon. „Biczó Bencével a 2010-es ifjúsági olimpia óta ismerjük egymást, amikor bejöttünk az uszodába, találkoztunk, kértem tőle, mondjon már néhány dolgot, hogyan tudnék jobban rajtolni, és három olyan apróságot mutatott a melegítő-medencénél, hogy máris úgy éreztem, lerepültem a rajtkőről. Csodálatos volt, hogy megkaptuk ugyanazt a show-t a bemutatásnál, amit a profik a Világkupa-futamok előtt – hihetetlenül profi minden, van mit tanulnia a sportágunknak az úszóktól.”

A magyar versenyzők eredményei

Férfiak

50m gyors: 6. Szabó Szebasztián 22.21

400m gyors: 4. Sárkány Zalán 3:49.26… 7. Betlehem Dávid 3:51.79, 8. Rasovszky Kristóf 3:51.80

200m hát: 3. Telegdy Ádám 1:58.62, 5. Kovács Benedek Bendegúz 1:59.60

100m pillangó: 6. Márton Richárd 52.28

4x100m gyorsváltó: 3. Magyarország 3:18.88

(Márton Richárd, Szabó Szebasztián, Magda Boldizsár, Németh Nándor)

Nők

400m gyors: 4. Késely Ajna 4:06.55, 5. Pádár Nikolett 4:11.12

50m hát: 7. Komoróczy Lora Fanni 28.60

200m mell: 8. Békési Eszter 2:31.57

200m pillangó: 3. Kapás Boglárka 2:10.27… 5. Sebestyén Dalma 2:11.54… 7. Miszlai Mira 2:14.38, 8. Abonyi-Tóth Glenda 2:15.09

Magyar Úszó Szövetség