Az új generációban is van lendület: a LEN Nyíltvízi Európa-kupa negyedik állomásán, Somorján a férfiaknál Hambardzumyan Arshak, a nőknél pedig Fábián Bettina lett ezüstérmes a 10 kilométeres távon.

A fukuokai világbajnokság után egy hónappal Szlovákiában folytatódott a LEN Nyíltvízi Európa-kupa, a negyedik állomással. Bár a felnőttmezőny legjobbjainak többsége még regenerálódik, azért így is akadt több kiválóság a mezőnyben, azaz a magyar részről induló fiataloknak egy sor rutinos úszóval kellett megküzdeniük.

Két veterán végül mindenkinél jobbnak bizonyult: a férfiaknál a Világkupa-összetettben második helyen álló olasz Marcello Guidi aratott egyértelmű győzelmet, míg a nőknél a korábban 25km-en Eb-aranyérmes Lea Boy lett az első (a német hölgynek a Lupa a kedvence: itt nyert Eb-t 2021-ben, vb-ezüstérmet 2022-ben).

Hanem aztán egy-egy magyar ért be mögöttük a célba: a tavalyi junior világbajnokságon váltóban aranyérmes Hambardzumyan Arshak végig rendkívül kiegyensúlyozottan teljesített, gyakorlatilag majdnem az összes ellenőrző pontnál a második helyen állt, s bár Guidit nem tudta megszorítani, a többieket simán megelőzte (többek között a 25km olasz Európa-bajnokát, a tokiói olimpián is úszó Mario Sanzullót kerek 30 másodperccel).

„Az elején nagyon nehéz volt, mert egyrészt nagyon hideg volt a víz is (18,2 fok), másrészt együtt maradt a mezőny, nemigen lehetett elszakadni – mondta a versenyt követően Arshak. – Aztán a negyedik-ötödik körben sikerült elmenni a többiektől az egyik olasszal (Guidival), és vele úszni egy ideig, viszont a végén sajnos már nem bírtam tartani a tempóját, de így is sikerült második helyen célba érni. Az eredménnyel nagyon elégedett vagyok, jó visszaigazolás arra, hogy jól állunk a felkészüléssel, és a junior Eb-n is be lehet célozni a dobogót.”

A hölgyeknél pedig a már Fukuokában is remeklő, a csapattal ezüstérmet szerző Fábián Bettina remekelt: a panelnél egészen fantasztikusan teljesített, merthogy két olasz vetélytárssal, köztük a kétszeres vb-bronzérmes, az összetettet vezető olasz Ariana Bridivel egyszerre fröccsent a célba, ám mindkettőt sikerült „lenyúlnia”: Bridit egy tizeddel (nem hivatalosan 0.07-tel), Silvia Ciccarellát 1.2 másodperccel, ami komoly bravúr.

„Összeségében nagyon jól éreztem magam a verseny alatt, jó körülmények vártak minket, tökéletesen tiszta víz, azaz nem volt semmi zavaró tényező – összegzett Bettina. – Szerencsére nem indultak sokan, ezért ’kényelmesen’ lehetett úszni. A cél a tapasztalatszerzés volt, meg persze a lehető legjobb helyezés. Ehhez képest nagyon jó eredményt értem el, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy csak négy napja kezdtem el újra edzeni. A beérkezés pedig végre nekem jött ki jobban.”

Két fiatal, 16 éves indulónk szintén jól teljesített: Győrffy Lili a 8. helyen ért célba, míg Tóth Olivér a 32 induló között lett 15. A sorozat három hét múlva Észak-Macedóniában folytatódik.

LEN Európa-kupa, 4. állomás, Somorja (Samorin)

Férfiak: 1. Marcello Guiidi (olasz) 1:55:22.9, 2. Hambardzumyan Arshak 1:55:59.2… 15. Tóth Olivér 2:01:07.5

Nők: Lea Boy (német) 2:07:33.9, 2. Fábián Bettina 2:07:52.5… 8. Győrffy Lili 2:11:00.5

Magyar Úszó Szövetség