Szombat reggel a negyedik állomással folytatódik a LEN Nyíltvízi Európa-kupa sorozat, ezúttal a szomszédban, Somorján (Samorin). A 10 kilométernek öt magyar versenyző veselkedik neki kilenc órától.

Egy hónappal a fukuokai vb nyíltvízi versenyei után jön az első komolyabb nemzetközi futam: a LEN Európa-kupa negyedik állomása Szlovákiában. A somorjai viadalon inkább a korosztályos Eb-re készülők állnak rajthoz – Korfun szeptember végén esedékes a kontinensbajnokság –, igaz, a magyar csapatból sem mindenki. Mivel még másfél hónap van az Eb-rajtig, néhány fiatal pihenőt kapott korábban, azaz egyelőre azok lesznek ott a rajtnál szombat reggel 9-kor, akik már komolyabban edzésben vannak, voltak.

A két húzónevünk a tavalyi junior világbajnokság két aranyérmese, a nőknél egyéniben győztes – és persze idén már a felnőttek között, Fukuokában is parádézó – Fábián Bettina, illetve a fiúknál a váltóban (Bettinával együtt) remeklő Hambardzumyan Arshak. Rajtuk kívül Gálicz László, valamint két 16 éves, Tóth Olivér és Győrffy Lili teszteli magát a felnőttmezőnyben.

Magyar Úszó Szövetség