Edzőtáborokkal és külön edzésnappal is készült a Magyar Kick-box Szakszövetség full-contact szakága az idei utánpótlás világbajnokságra, amelyet október elején rendeznek Jesolóban. Juhász Gábor szakágvezető elmondta: a többi szabályrendszerhez hasonlóan a full-contactban is az éremszerzés a cél a vb-n, hosszútávon pedig még vonzóbbá szeretnék tenni a versenyzők számára a szakágat.

Augusztus 22-26-án Vépen, majd további három napig Siófokon készültek a full-contactos válogatott versenyzők az októberi világbajnokságra, szeptember közepén pedig egy – másik négy szabályrendszer, a light-contact, a kick-light, a low-kick és a K1 utánpótlás válogatottjaival közös – edzésnap egészítette ki a felkészülést Bajnán. Ezeken az alkalmakon kívül a klubokban folyik a munka – számolt be róla Juhász Gábor.

Bajnán voltak közös és különbontott részei az edzéseknek. A full-contactosok számára a gyorsaság fejlesztésén volt a hangsúly. A két edzés közül a délelőttin főként a technikákat gyakorolták, de voltak küzdelmek is, a nap során pedig összesen 21 küzdelmet vívott mindenki, időnként más szakágak képviselőivel is gyakorolva – mesélte a szakember, aki egyben a hazai szövetség alelnöke is. Hozzátette: három klubból kilencen szállnak majd ringbe a világbajnokságon full-contactban a junior1 (15-16 évesek) és junior2 (17-18 évesek) korosztályokban.

“Csikócsapatról van szó, hiszen a kiütésre menő full-contactot csak 14 éves kortól lehet űzni. Túl sok éles megmérettetésben így tehát még nem volt részük a sportolóinknak, ugyanakkor a júniusi budapesti világkupán már többen bizonyítottak közülük. A világbajnokságon mindenképpen érmekben bízunk ebben a szakágban is. És ha jól sikerül az építkezés, akkor majd a felnőttek között is számítunk majd rájuk, ehhez fontos, hogy a korosztályos versenyeken jó tapasztalatokat tudnak szerezni. A szakág számára fontos az alulról építkezés. Azt tűztük ki célul, hogy még több hazai egyesületben legyen a full-contactra koncentráló nevelés, oktatás. Emellett pedig várjuk azokat is, akik más szabályrendszerekből jönnek át hozzánk. Szeretnénk a full-contactot még népszerűbbé tenni” – vázolta az elképzeléseket Juhász Gábor.

A szakágvezető technikás és összetett szakágnak nevezte a full-contactot, amely szerinte akár az olimpiai részvételre is pályázhat.

“Szükség van hozzá jó kéz- és lábtechnikára egyaránt, de nélkülözhetetlen az ütésálló-képesség, az ütőerő és az időzítés is, emellett pedig nagyon látványos is. A hírek szerint a kick-box jó eséllyel pályázik a 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre. És én, elsősorban a social mediás tapasztalatok és a televíziós közvetítések visszajelzései alapján úgy érzem, hogy inkább a ringes szakágak lehetnek a befutók egy remélt olimpiai programba kerülésre” – vélekedett az MKBSZ alelnöke.

Az utánpótlás világbajnokságot október 3. és 8. között rendezik Olaszországban.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS