Tovább írták a történelmet a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokságon, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni alkotta duó a vegyespáros kategóriában a sportág történetében először világbajnok lett, a csoport és az aerodance csapat pedig ezüstérmet szerzett.

A világbajnokság második finálés napján a vegyespárosok, a csoport, a férfi egyéni és az aerodance versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni kettős már kétszeres világbajnokként léphetett színpadra, a pénteki team ranking és a trió aranyérem után. Baliék az előző vb-n ezüstérmet szereztek ebben a versenyszámban, most azonban tökéletes gyakorlattal 20.700 ponttal bezsebelték az aranyérmet, és immáron a magyar aerobik legeredményesebb versenyzőinek mondhatják magukat három világbajnoki címmel.

A vb azonban még nem ért véget számukra, hiszen következett a csoport fináléja, ahova a második helyen kvalifikált a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat a selejtezőből. Itt is egy kiváló gyakorlat került bemutatásra, a pontszám pedig 20.572 lett, így a csoport a dobogó második fokára állhatott. És még hátra volt az utolsó kategória, az aerodance. A Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szöllősi Panna, Hajdú Kata, Makranszki Anna, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia összeállítású Európa-bajnok csapat 17.750 ponttal másodikként lett döntős, és ezt a pozíciót a fináléban is megtartotta, 17.850 ponttal ezüstérmes lett.

Ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta, három arany-, két ezüst és egy bronzéremmel.
A magyar aerobik válogatott vasárnap 12.45 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Bali Dániel: Parádésan sikerült ez a világbajnokság, minden idők legsikeresebb világbajnoksága lett magyar szempontból, hiszen utoljára több mint 20 éve volt aranyérmünk, most pedig hirtelen három is lett. Jeles napok ezek a magyar aerobik számára és az én karrieremben is. 2014 óta kilenc vb-érmet szereztem, de egyik se arany, úgyhogy én ezt kiböjtöltem. De úgy néz ki, hogy most elindult a szekér, és rögtön három is összejött. Kicsit úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, nagyon boldog vagyok. Az elmúlt 7-8 év munkája mostanra ért be, mind a versenyzők munkája, mind a szakmai vezetésé, pszichológiai és szakmai szempontból minden összeállt. Szerintem az nagyon jó volt, hogy sosem éreztük azt, hogy mi készen vagyunk, mindent tudunk, az edzőkkel együtt elengedtük a kevésbé jó dolgokat és arra építettünk, ami jó volt, akár a felkészülés apró részleteit, akár a gyakorlatokat tekintve. Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy nagyon jó gyakorlataink vannak, művészi hatás pontban élen vagyunk, az edzésen meg hozzátesszük a kivitelt meg a nehézséget, úgyhogy ez a siker egy komplex, sok éven át tartó munka eredménye.

Mazács Fanni: Ha pénteken azt mondtam, hogy nehéz megszólalni, akkor most szinte lehetetlen…Nagy erőt adott a tegnapi két aranyérem, határozattan mentünk fel a színpadra, és tudtuk Danival, ha jó és hibátlan gyakorlatot csinálunk, akkor meg lehet vegyespárosban is a világbajnoki cím. De azt meg kell csinálni! És meglett az arany, ezek után már olyan felszabadult voltam a csoporttal, szerintem életem egyik legfelszabadultabb gyakija volt a színpadon. Egyelőre még szokni kell, hogy háromszoros világbajnok vagyok, még felfoghatatlan, hihetetlen. A páros, a trió és a csoport hosszú évek óta együtt dolgozik, úgy gondolom, ez a siker egyik titka, és most jött el az ideje, hogy mi állhassunk a dobogó tetejére.
Réfi Eszter, edző: Teljesen felfoghatatlan, azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány. Még fel kell dolgoznunk… Nagyon régóta lógott a levegőben, szerintem Bali Daninak van az aerobik sportban a legtöbb vb-ezüstje, úgyhogy ez már várható volt. Az új szabálykönyv fekszik nekünk, a gyakorlatok nagyon jók lettek, a csillagok is összeálltak felettünk. Csont nélkül sikerült minden gyakorlat, nagyon jól kijött a lépés, egyszerűen összejött mindent. Reméljük, a Világjátékokon is sikerül hasonló eredményt elérni.
Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró, edző : Régi motoros vagyok, hiszen 1991 óta, a kezdetektől benne vagyok az aerobik sportban, megéltem sikereket és kudarcokat is, de ehhez hasonlót még soha, mint amit ez alatt a két nap alatt. Minden idők legeredményesebb világbajnokságát zártuk magyar szempontból, elképesztő, hogy teljesítettek a versenyzők, mindenki top formában volt, és egyértelmű volt a mieink fölénye. Rengetegen jöttek oda gratulálni, még a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke is, sőt fotózkodott is a csapattal és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk. A versenyzők is mindent beletettek és az edzői közös összefogást is ki kell emelnem, ez mind-mind hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez. Úgy gondolom, ez egy jó előjel a Világjátékok előtt, most jön egy hét pihenő, és utána kezdődik a felkészülés a Világjátékokra.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Szívből gratulálok, nagyon jól szerepelt a magyar aerobik szakág, ilyen még soha nem volt. Bíztam ebben nagyszerű eredményben, mert remek versenyzők és edzők vannak. Még egyszer gratulálok mindenkinek, büszke vagyok az egész magyar csapatra.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS