Ilyen még nem volt! Egyszerre kerül középpontba a sport, a környezetvédelem és a szórakozás. Június 16. és 19. között Alsóörsön megrendezik a BalatonGreen elnevezésű Kulturális Fesztivált-GasztroShowt és Expót. Ezzel párhuzamosan zajlik a vizen a Sailing CapeCup, egy vadonatúj magyar fejlesztésű nemzetközi versenyszéria bemutatkozó versenye is – jelentették be a szervezők a fővárosban megtartott sajtótájékoztatón.

„Az Expón a hangsúlyt kap az elektromobilitás. Mindez földön, vízen, levegőben. Középpontba kerül a körforgásos gazdaság szerepe a mindennapjainkban” – mondta Hoppál András ötletgazda, a Szervező Bizottság elnöke.

Fókuszba kerül a környezettudatos szőlőművelés, egyben a Balatonfelvidék bortermelőinek bemutatkozására is sor kerülhet, mindez nemzetközi bor és pezsgőkínálattal a BalatonWineShow keretében.

„Az emberek többségét mindig is vonzotta a víz, a vitorlázás és a versengés. Mind a mai napig azonban keveseknek adatik meg az, hogy közelről is lássák, hogy is néz ki egy vérbeli vitorlásverseny belülről. Sosem látjuk mi történik a vízen, csak a rajtot és a befutót – hozzá Hoppál András.

„A Sailing CapeCup-on látni és láttatni fogjuk azt, hogy mi történik a verseny közben egy hajón a hajók közötti küzdelemben, miközben a versenyzőknek figyelniük kell a szelet, a pályát, egymást és az ellenfelet. A nézők érezni fogják, hogy valójában mennyire izgalmas tud lenni egy vitorlásverseny belülről. Ezt az élményt hozza 2022-től testközelbe a Sailing CapeCup versenyszéria.” – jegyzi meg az ötletgazda.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere megjegyezte, a település örömmel ad otthont az eseménynek. “Megvan Alsóörs infrastruktúrája arra, hogy ennek a rendhagyó és sporttörténelmi versenynek. Számunkra fontos a Balaton védelme, így örülök, hogy a BalatonGreent is megrendezik” – mondta a polgármester.

„Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságfejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviseletében Ilyésné dr. Fetter Anna főosztályvezető asszony a Sailing CapeCup és BalatonGreen Fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztatón vett részt a Lurdy Házban. A fesztivál célja a környezettudatosságot erősíteni a mezőgazdaság, a borászat, a gasztronómia, a kultúra és a sportok területén, balatonfelvidéki környezetben. Ilyésné dr. Fetter Anna az eseményen elmondta: a klímaváltozás mérséklése, a megelőző környezetvédelem, a körforgásos gazdasági szemlélet mellett a Kormány is elkötelezte magát. Ezen értékek megvalósulását komplex programokkal kell segíteni, melyek széleskörű együttműködésére épülnek, alapozva a helyi adottságokra. Kiemelte továbbá, hogy a klíma- és természetvédelem területén is örömmel folytatják a már megkezdett munkát. Különösen igaz ez például a szemléletformálásra, melyet ez a két mostani rendezvény is elősegít, hiszen szükségünk van arra, hogy a társadalom minél szélesebb körét megszólítsuk, és a környezettudatosabb életvitelre ösztönözzük. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság elnök főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Balaton esetében ez különösen érvényes, vigyáznunk kell természeti kincseire, mert törékeny egyensúlyát könnyen megsérthetjük.”

Érdi Mária kétszeres olimpikon, többszörös korosztályos vb- és Eb-érmes vitorlásversenyző videóüzenetében kifejtette: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a vizek védelmére, a környezetvédelemre irányul. „A BalatonGreen ilyen. A Sailing CapeCup pedig egy új fejlesztésű versenyszéria lesz. Ez a viadal a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást.” – mondta az MVM SE sportolója.

Fotók: Horváth Balázs

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS