A ritmikus gimnasztika az egyik olyan sportág, amely az olimpián és a Világjátékokon is szerepel. Az ötkarikás játékokon összetettben avatnak bajnokot, illetve indul együttes kéziszer csapat is, a nem olimpiai sportágak seregszemléjén pedig szerenként osztanak érmeket. Ebben a sportágban Magyarországnak is van egy kvótája.

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának elnöke szerint még nem jelenthető ki százszázalékos biztonsággal az, hogy ki lesz az induló Birminghamben. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, a kvótát az országnak Pigniczki Fanni szerezte a világbajnokságon.

„Sajnos Fanni sérüléssel bajlódott, ez később derül ki, hogy lesz-e olyan állapotban, hogy el tudjon indulni a Világjátékokon” – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika. A szakember hozzátette: az, hogy az olimpiai szereplés után a Világjátékokon is lehet magyar induló, a sportág hazai fejlődését jól tükrözi. „Voltam olyan szerencsés, hogy az első sorból nézhettem végig Tokióban, ahogy Linoj Asram olimpiai bajnoki címet szerzett. Ez a siker nekünk is sokat üzenhet. Az MTK Budapest és az Izraeli Tornaszövetség az elmúlt években kiváló szakmai kapcsolatot tartott fenn. Edzőtáborok alkalmával láttuk, ahogy a ’kis tornatermek’ világából eljutottak oda, hogy olimpiai bajnokot neveltek a sportágnak. Persze nem arra gondolok, hogy olimpiát nyerhetünk mi is, de reális cél, hogy higgyünk abban, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét.” – vont párhuzamot a Technikai Bizottság elnöke. 

Az előttünk álló Világjátékok minden sportágban, de az rg-ben különösen rendhagyó lesz. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) ugyanis korábban bejelentette: Birminghamben nem indulhatnak az orosz és a fehérorosz sportolók. Ez a döntés azt vonja maga után, hogy több éremesélyes is távol marad a játékoktól. A Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben.

A Világjátékok Magyar Csapatot koordináló Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint 45 fős jelenleg (+4 tekés) a kiutazó sportolói küldöttség, de tovább nőhet a kvótások száma az előttünk álló időszakban.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS