Minél több magyar játékost szeretnének kijuttatni a 2023-as orlandói világbajnokságra, itthon pedig az amatőröket és a fiatalokat szeretné bevonzani a Magyar Footgolf Szövetség – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatának a szervezet elnöke. Vörös Dávid egyszerre rekreációs és versenysportként jellemezte a footgolfot, amelynek egy magyar játékos volt az első világbajnoka, és több korábbi klasszis labdarúgó is előszeretettel űzi.

„Sztenderd mondásunk, hogy a footgolf olyan elegáns és elit, mint a golf, és olyan egyszerű, mint a foci. A footgolf ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán 4 fős csapatok játsszák. és egy 5-ös méretű focilabdát kell bejuttatni a lyukba. Közben betartandó a golf etikettje, a galléros (“piké”) pólótól kezdve az övvel ellátott nadrágon át a hosszú zokniig minden kötelező, mindenki saját labdával játszik. Sokan dobálóznak azzal, hogy valamit kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függetlenül lehet játszani, de ez a footgolfban tényleg így van!” – mesélte Vörös Dávid.

A sportág közel másfél évtizede Hollandiából indult útjára, a magyarok pedig már a megjelenéstől kezdve ott voltak a nemzetközi színtéren. Hazánk az alapító országok közé tartozik, 2012-ben mi rendeztük az első világbajnokságot, és Lengyel Béla személyében magyar versenyző a sportág első világbajnoka.

A nemzetközi szervezet, a FIFG jövőre, az egyesült államokbeli Orlandóban rendezi a soron következő világbajnokságot, ahol nem kevesebb, mint 1200(!) játékos mutathatja meg tudását.

A 2021-es Európa-bajnokságot Magyarország rendezte meg, és az MFGSZ tavaly óta számít hivatalosan a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei közé. A sportági szövetséghez 12 egyesület és mintegy 150 leigazolt versenyző tartozik, de hobbiszinten ennél jóval többen űzik a footgolfot.

A sportágban a múlt hétvégén rajtolt el a nyílt magyar bajnokság: a 12 fordulós HUN Footgolf Trophy Tour sorozat első állomásának Kisoroszi adott otthont.

„Hat helyszínen, footgolfra átalakított golfpályákon bonyolítjuk le a sorozatot, amelyekre a nemzetközi játékosokat is várunk. Emellett az idei évben indítottunk egy „open” kategóriát is, ahol a résztvevőknek nem kell leigazolva lenniük, így amatőrként is kipróbálhatják a sportágat. Kisorosziban 120 indulónk volt, remélhetőleg ezt a létszámot fenn tudjuk tartani az év további versenyein is.”

Az elnök kifejtette: a bajnoki sorozat mellett idén bonyolítanak le csapatbajnokságot, lesz kieséses rendszerű egyéni és páros Match Play bajnokság, a legjobbaknak pedig egy Match Play Masters viadal, valamint három tornát rendeznek a junior korosztálynak is.

„Komoly mérföldkő az idei év, hiszen ez az első olyan esztendő, amikor a footgolf hivatalosan is NVESZ által elfogadott sportág. Igyekszünk minél inkább a professzionalizmus irányába elindulni. Elsődleges, hogy minél több játékost kvalifikáljunk Orlandóra, de emellett szeretnénk minél több amatőr versenyzőt bevonzani, és megkedveltetni velük a footgolfot.

Továbbá nagyon fontosnak tartjuk, hogy a junior korosztályban is minél többen találkozzanak a sportággal. Kihívás az is, hogy az eddigiek mellé egy újabb helyszínt találjunk az idén, valamint népszerűsítő kampányt is folytatunk, hogy minél több emberhez jusson el a footgolf” – sorolta Vörös Dávid.

A sportvezető arról is beszámolt, hogy számos korábbi profi és félprofi futballista találta meg a footgolfban az új szerelmét. Az ismert nevek közé tartozik a korábbi klasszis labdarúgó Lisztes Krisztián, Juhár Tamás vagy Hrutka János, akárcsak a nőknél az Exatlonból is ismert válogatott footgolfos, Ujvári Izabella. Ugyanakkor sok amatőr is található a soraikban, sőt, vannak olyanok is, akik soha nem voltak futballisták: köztük jellemzően több hölgy is, akik a párjuk példáját követve csöppentek bele a sportágba. Emellett pedig jelenleg is aktív, profi labdarúgók is előszeretettel választják kikapcsolódásként.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS