A Magyar Búvár Szakszövetség sportolói az elmúlt kilenc Világjátékokon képviselték a magyar színeket. Nincs még egy sportág, amely magyar versenyzői ilyen sok játékokon indultak volna. A legutóbbi seregszemlén uszonyosaink hat érmet, közte három aranyérmet szereztek. A szakvezetés ezúttal is több éremben, köztük aranyérmekben is bízik.

„Az az érdekes, hogy mi előbb voltunk sikeresek Világjátékokon, mint a világ- és Európa-bajnokságokon” – tájékoztatott Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

„Csak 1981-ben, Santa Claraban nem voltunk ott, azóta folyamatosan részesei vagyunk a nem olimpiai sportágak olimpiájának. Nekünk ez az ötkarikás verseny. 2005-ben először egységes magyar csapattal indult Magyarország, de szövetségünk előtte is megoldotta azt, hogy legjobbjaink versenyezhessenek a játékokon. Persze most sokkal nagyobb figyelmet kapunk. A Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálja a kiutazást, és az egész Világjátékok Magyar Csapatot, és ez megadja az egésznek a rangját” – mondta a sportvezető, aki jelezte: ezúttal is bíznak a sikerekben. „Ha csak a legutóbbi világ- és Európa-bajnokságot nézzük, a magyarok kimagaslóan szerepeltek, így talán nem tűnik kincstári optimizmusnak, hogy több dobogós helyezést remélünk Birminghamben.” – zárta nyilatkozatát Papp Gábor.

A legutóbbi Világjátékokon aranyérmes lett Kanyó Dénes. A négyszeres Világjátékok-résztvevő klasszis szerint nagy hagyományokkal rendelkezik Magyarország ebben a sportágban.

„Volt szerencsém több Világjátékokon is csobbanni a medencében. Úgy gondolom, hogy a magyar uszonyosokra most már nagyon odafigyelnek világszerte. Jó azt látni, hogy a fiatalok is folyamatosan tudják azokat az eredményeket hozni, amelyeket már szinte ‘kötelező’ produkálni annak, aki bekerül a magyar válogatottba” – hangsúlyozta Kanyó Dénes.

A 2022-es Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A multisport eseményre eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok, továbbá a tekések bemutató sportágként vesznek részt a seregszemlén. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint a „Világjátékok Magyar Csapat” 45 fős jelenleg (+4 tekés), ebből 10 uszonyos, de több sportágban is rendeznek még kvalifikációt, így a versenyzői létszám tovább bővülhet. Az MBSZ információi szerint további uszonyosok is csatlakozhatnak a csapathoz.

Ők indulnak uszonyosúszásban a Világjátékokon:

Nők

Károlyi Csilla, Senánszky Petra, Szabó Anita Petra, Suba Sára, Varga Krisztina

Férfiak

Bukor Ádám, Cséplő Kelen, Holoda Péter, Mozsár Alex István, Sincki Ádám

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS