A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöksége Budapesten tartja a következő ülését, szeptember 7-én és 8-án.

A testület 26 tagból áll, elnöke az orosz Arkagyij Dvorkovics, akit tavaly választottak a szervezet élére. Az elnökség tagjai közé tartozik a mindenkori férfi és női világbajnok is.

Különösen megtisztelő számunkra, magyarok számára, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Polgár Judit a testület egyik tiszteletbeli alelnöke.

A szervezet negyedévente tartja összejöveteleit, idén márciusban a kazahsztáni Asztana, júniusban pedig Baku adott otthont a rendezvénynek. A soron következő, budapesti ülés kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény, amelyen a 2024-es sakkolimpia megrendezésére kiírandó pályázat is szóba kerül.

Jelenleg a FIDE-nek 190 tagországa van. Magyarországon korábban FIDE közgyűlés, illetve elnökségi ülés nem volt.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség idén májusban megválasztott elnöke “vízválasztó jelentőségűnek” tartja, hogy a FIDE teljes elnöksége hazánkba látogat.

“Nem titkoljuk, hogy nagy terveink vannak: a magyar sakkozás nagyszerű eredményeire és a jelen kimagasló magyar sakkéletére is támaszkodva a nemzetközi sakkversenyek térképén is ki szeretnénk emelni hazánkat. A sakkolimpiák örökranglistáján ötödik helyezett Magyarország újra a világ élvonalába tör.”

(forrás: Magyar Sakkszövetség)

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS