Nem várt sikerrel zárult a múlt heti úszó országos bajnokság a kétszeres Világjátékok-aranyérmes Senánszky Petra számára. Az uszonyosúszó fenomén a hazai úszókat maga mögé utasítva első lett 50 méteres gyorsúszásban. Az uszony nélkül is remeklő “sellőlány” idén visszafogottabb tempót diktál magának, ehhez képest két olimpiai számban is sikerült dobogóra állnia az úszó ob-n.

Bár az egyetemi úszóbajnokságokon rendszeresen indul, a múlt heti felnőtt bajnokságra nem tervezte a nevezést Senánszky Petra. A kilencszeres világbajnok uszonyosúszó a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola felkérésére csatlakozott a klub fiatal 4×100-as női gyorsváltójához, amellyel bronzérmet szerzett, egyéniben pedig az 50 méteres gyorsúszás fináléjában csapott elsőként a célba.

,,A váltóval a legjobb idővel jutottunk a döntőbe, végül szoros versenyben lettünk harmadikok. Mindent beleadtam, és a hazai szurkolók biztatásának is köszönhetően a lányok is nagyon jó időket úsztak. Nagyszerű érzés volt látni, mennyire örülnek annak, hogy dobogóra állhatnak egy országos felnőtt versenyen. Szóval ez a bronz nekem igazából többet adott, mint az egyéniben szerzett arany” – árulta el a világklasszis uszonyosúszó.

Senánszky Petrának 50 méteren már volt tapasztalata a hagyományos gyorsúszásban, ezért edzőjével úgy döntöttek, ott is megméretteti magát.

„Ebben a számban nemcsak el szoktam indulni, de négy éve mindig nyertem is az egyetemi ob-n. Kíváncsiak voltunk, mit tudok elérni egy ilyen rangosabb versenyen, ahol bennem is kicsit több izgalom van. Nem számolgattam, hányadik helyen végezhetek, csak az volt lényeges, hogy ússzam ki magam, és ha tudom, javítsam meg a legjobb időmet. Ez is megtörtént, úgyhogy az aranyérmem mellett ennek is nagyon örülök, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a saját sportágam megítélésén is javítani tudtam.”

Bár nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a következő két évben sűrűbben indul majd úszóversenyeken, Senánszky Petra az ob-sikerek ellenére is csak kirándulásként tekint az eszköz nélküli versenyzésre, és továbbra is az uszonyosúszásra koncentrál. A tavaly megszerzett két Világjátékok-arannyal a sportág csúcsára felérő debreceni lány a korábbi évekhez képest visszafogottabban készül 2018-ban, kevesebb edzésen vesz részt, az élsport mellett pedig angol-magyar természettudományi szakfordítónak tanul a Debreceni Egyetemen. Versenyeket viszont alig hagy ki, legközelebb például a lipcsei uszonyosúszó világkupán áll rajthoz április közepén.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS