Az egyik legsikeresebb fekvenyomó-világbajnokságon vannak túl a magyar erőemelők. A litván főváros, Vilnius adott otthont a vb-nek, ahol klasszikban, azaz speciális ruha nélküli kategóriában, és „ruhás” (EQ) versenyben is avattak világbajnokokat.

A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint a többszörös Világjátékok-résztvevő Szabó Ágnes klasszik kategóriában, a +84 kiló mezőnyben világbajnok lett 145 kilogrammos teljesítménnyel. Fontos, hogy ez a siker openben, azaz nyílt kategóriában született. (A fekvenyomóknál ez a legerősebb kategória). Ugyancsak openben Nyers Mónika (52 kg) világbajnoki címet szerzett, mellesleg a 105 kilós teljesítménye masters I-es (M1) világcsúcs, Palágyi Zsanett pedig a 63 kilósok között ezüstérmet szerzett.

A junioroknál Bereczki Szilárd világbajnok lett a 105 kilogrammosok között. Ugyancsak a junior mezőnyben Balog Nátán is dobogóra állhatott, miután bronzérmesként zárt.

Cserna János (120 kg) duplázott! A masters II-es korosztályban klasszik kategóriában és „speciális ruhával” is világbajnok lett. Előbbiben 225 kilogrammos Európa-csúccsal győzött. Salamon Erika is kétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, miután klasszikban és ruhás kategóriában is világbajnok lett a masters I-es mezőnyben. Itt egyébként – mármint a masters I-ben – Schauer Kornélnak is szólt a magyar himnusz, ő a +120 kilósok között nyert.

A klasszik vonalon Horváth Tibor (M3, +120kg) egy bronzéremmel gazdagodott, míg Tóth László (M1, 74 kg) a 4., Fórizs Zoltán (M1, 105 kg) az 5., Kelemen Richárd (M1, 105kg) a 7. helyen végzett.

A ruhás (EQ) vb-ről Schneider Erzsébet (M2, 84 kg) ezüstöt, a junioroknál Tatár Sándor (83 kg) pedig egy bronzot hozott haza.

A vilniusi világbajnokságon a Magyar Erőemelő Szövetség képviseletében két szakember segítette a válogatottat, egyrészt Berke Lóránd, a hazai szövetség elnöke, másrészt Kromek András szövetségi kapitány.

Berke Lóránd elmondta: az egyik legsikeresebb fekvenyomó világbajnokságon van túl a magyar nemzeti csapat. „Az egész vb alatt jó volt látni, hogy mennyire felkészült és tettre kész válogatottunk van. Örülök, hogy minden korosztályban szép sikerek születtek” – összegzett az elnök.

Kromek András kiemelte, hogy több egyéni csúcs is megdőlt ezen a vb-n. „Elég jó volt az arány az érvényes gyakorlatokat illetően. Ez ezért volt fontos, mert a harmadik gyakorlatra általában mindenki esetében rekord döntést tűztünk ki célul, és a versenyzőink rendre jól teljesítettek”- nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS