Összesen öt éremmel zárt a magyar csapat a Törökországban megrendezett junior tájékozódási futó világbajnokságon. Jónás Ferenc középtávon szerzett bronzérme után a hosszútávon is harmadik lett, akárcsak a lányoknál Mag Viktória. A vb utolsó napján rendezett váltó versenyszámokban pedig mindkét nem küzdelmeiben ezüstérmet nyertek a magyar fiatalok.Denizli adott otthon a vb hosszútávú versenyszámának. Az ideális futóidő ellenére komoly kihívás várt a versenyzőkre: hosszú pályák, nőknél 55, férfiaknál 70 perces tervezett győztes idővel, kiemelkedően sok szintkülönbséggel, részletgazdag domborzattal és változatos futhatósággal, bozótokkal és időnként felélénkülő, erős széllel.

A magyar csapatból a nap legjobban ismételten Mag Viktóriának (18 éves, Salgótarjáni Dornyai SE) és Jónás Ferencnek (20, Szegedi VSE) sikerült, akik egyaránt bronzérmet szereztek.

Mag Viktória verseny utáni értékelésében elmondta, hogy a terepben és a pályakitűzésben kellemesen csalódott, technikailag jóval kisebb kihívást jelentett az, mint amire előzetesen számított. A pálya vonalvezetése lehetőséget biztosított számára, hogy kihasználja futógyorsaságát. A mezőny elején indulva, nyugodtan, elvárás és tét nélkül vágott neki a napnak, ahol egy szinte hibátlan futással sikerült a dobogóra kerülnie.

Jónás Ferenc elégedett volt saját teljesítményével. Bevallása szerint egy hosszútávú versenyhez hetekig tartó, tavaszi sérülése miatt nem tudott megfelelő számú kilométert gyűjteni a felkészülése során, mégis a pálya végéig kitartottak tartalékai, nagyon jól hajrázva, a pálya utolsó részén került fel a hetedik helyről a dobogóra. Nem volt hibátlan a futása, egyes útvonal választásokon sokat gondolkodott, de kijött ezúttal is, ami benne volt, így méltán büszke második bronzérmére.

Az utolsó napon a váltóversenyeket rendezték. A junor vb-k történetében váltóban korábban 1994-ben a fiúk bronz-, egy évvel később pedig ezüstérmet nyertek, ehhez képest most egy vb-n sikerült mindkét csapatunknak dobogóra állnia.

A lányoknál Czakó Boglárka 3. helyen hozta a csapatot, Mag Viktória aztán az élen váltott és az erős mezőnyben Gárdonyi Csillának sikerült megőriznie a dobogós pozíciót. A fiúknál Nagy Péter kezdett és minimális hátránnyal hozta a váltót a középmezőny elején. Bujdosó Zoltán egy hihetetlen futással a 19.-ről a 3. helyre hozta föl a csapatot, Jónás Ferenc pedig még egy helyet javított – így a lányok után a fiúk is másodikak lettek.

Öt érmet magyar fiatalok még soha nem szereztek junior világbajnokságon. A nemzetek versenyében a mieink a második helyen zártak a svédek mögött.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS