Prof. Dr. Kiss Ádám nyolc éven át irányította elnökként a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséget (MEFS). A fizikus végzettséggel rendelkező sportvezető a jövőben sem akar eltávolodni az egyetemi sporttól, a MEFS Örökös Tagjaként is tevékenykedik. A MEFS legutóbbi közgyűlésén Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost választották meg elnöknek.

„Az elmúlt nyolc év alatt kiemelt szerepet játszott az életemben az egyetemi sport, ezt nem lehet elengedni egyik pillanatról a másikra, de természetesen nem is az a cél, hogy elengedjem. Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy Mocsai professzor úrtól megkaptam a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Örökös Tagja címet. Így a fizikusi tevékenységem mellett ezen a területen is szeretném segíteni a felsőoktatás és a sport kapcsolatát” – mondja a professzor.

„Az elmúlt nyolc évre visszatekintve úgy látom, hogy az egyetemi sport minden részében jelentős sikereket értünk el. 2012-ben elsősorban dr. Székely Mózes főtitkár segítségével kidolgoztuk a Hajós Alfréd Tervet. Ez arról szól, hogy 2020-ig meghatároztuk az egyetemi-főiskolai sport fejlődési irányait.

Az egyik hangsúlyos célunk az volt, hogy évente legalább egy nagy nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra. Ezt megvalósítottuk, több Egyetemi Európa, ill. Világbajnokságot itt rendeztünk meg. Ezek közül hadd emeljem ki a 2016-os miskolci egyetemi tájfutó-világbajnokságot, amely 2016-ban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségtől (FISU) az év egyetemi sporteseménye címet is elnyerte.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Kiss Ádám.

A Hajós Alfréd Terv keretében kiépítettük az intézményi Sportiroda-hálózatot, amely működése segítette a verseny- és szabadidősport események szervezését. A legismertebb szabadidősport rendezvény ezen a területen az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS). Eredményeinket a FISU követendő legjobb gyakorlatként mutatta be a többi ország egyetemi sportszövetségeinek.

„A hazai és nemzetközi egyetemi versenyeken is egyre nagyobb számmal és javuló eredményességgel veszünk részt, kiemelkedő eredményeket elérve. Kiemelt példaként említem, hogy 2019-ben történelmi csapatsikerekkel zárult a téli és a nyári Universiade is, hiszen 1965 óta először összesen 5 csapatsport képviselte hazánkat.” – összegzett a MEFS volt elnöke.

Egyedülálló kezdeményezésként a világon – az 1965-ös Budapesti Universiade 50. évfordulója alkalmából– létrehoztuk az Universiade Bajnokok Klubját. Ennek elnöke Nagy Tímea, kétszeres olimpiai és hatszoros Universiade-bajnok vívó.

Mindannyiunk munkájának elismeréseként 2015-ben a FISU legrangosabb kitüntetését a Jean Petitjean-díjat nyertük el, 2019-ben pedig Magyar Örökség-díjjal is kitüntettek minket.

Apropó FISU! A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség 2020-ban Magyarországnak ítélte oda az egyik legnagyobb rendezvényének, a FISU World Forum megrendezésének a jogát, amely a koronavírus miatt ugyan csak online formában valósulhatott meg 2020. augusztus 12 és 14 között. Összességében a magyar fővárosban tartott Fórumra 104 országból bejelentkezett közel 2500 résztvevőjével a MEFS, és a házigazda Testnevelési Egyetem is jelesre vizsgázott” – zárta értékelőjét Prof. Dr. Kiss Ádám, aki az ELTE fizikusaként dolgozik tovább.

A MEFS 2012 és 2020 közötti sikerei megtekinthetők itt!

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS