Gyakorlatilag egy újabb, méghozzá sportágtörténelmi tájékozódási futó Európa-bajnokság megrendezését nyerte el hazánk. A koronavírus-járvány miatt ugyanis törölték a tájékozódási futók törökországi junior világbajnokságát. Helyette egyszeri alkalommal megrendezik a juniorok kontinensviadalát, amelyre így az ifjúsági Európa-bajnoksággal együtt kerül majd sor Salgótarjánban október 24. és 26. között – ráadásul magyar éremesélyekkel.

Nagy változásokat hozott a nemzetközi tájékozódási futó versenynaptárban is a koronavírus-járvány. A felnőttek világ- és Európa-bajnokságát, valamint a világkupa-sorozat valamennyi állomását törölni kellett, így a magyar válogatottnak sincs az idén komolyabb nemzetközi megmérettetése. A következő „áldozat” a junior világbajnokság lett. A júliusi eseményt először októberre halasztották, végül viszont a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) lemondani kényszerült. Így a törökországi verseny 2021-re csúszott, és a következő évek junior vb-i is egy évvel később kerülnek megrendezésre.

Miközben a világ egészét érintő esemény megrendezésére jelenleg nincs lehetőség, a legjobb európai futók megkapták a lehetőséget, hogy összemérjék erejüket, és erre Magyarországon lesz lehetőségük. Az október végi, Salgótarján környékén megrendezésre kerülő ifjúsági Európa-bajnokságot ugyanis kibővítették, és így a két ifjúsági korosztály (16, illetve 18 év alattiak) mellett a juniorok (20 év alattiak) is rajthoz állnak.

A mostani lesz az első hivatalos junior tájfutó Európa-bajnokság, amelyet az IOF egyelőre egyszeri eseménynek tervez, kimondottan a vb törlése miatt. Ugyanakkor elkezdték vizsgálni, hogy a jövőben van-e igény külön kontinenstornára is a korosztályban.

A magyar junior válogatott számára kedvező a döntés. Számos éremesélyes sportoló, köztük a 2018-ban junior világbajnoki címet nyerő Gárdonyi Csilla is rajthoz állhat így hazánkban a junior Eb-n. A férfi mezőnyben Jónás Ferenc és Szabó Marcell indul legjobb esélyekkel az érmekért. Mindkét 19 éves versenyző dobogón állt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, idén pedig hazai pályán bizonyíthatnak az idősebbek között.

Az újraindult hazai versenyszezonban augusztusban kerül sor a – május végén elhalasztott – középtávú és váltó ob-ra, amely egyúttal válogató lesz az ifjúsági és junior Eb-re.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS