A kirgizisztáni III. Nomád Világjátékokon négy arany-, négy ezüst-és négy bronzérmet szerzett magyar küldöttség tagjait köszöntötték a Hadtörténeti Múzeumban. A multisport eseményen öt földrész, több mint 80 országa 2000 sportolóval vett részt. Magyarországot a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői és tradicionális, íjász, lovasíjász és mandala sportolói (szellemi taktikai sport), a Nemzeti Versenysport Szövetség íjász, szkander, szumó, sambo szövetségei által delegált valamint bothúzó versenyzők és sportvezetői képviselték.

 

 

„Első alkalommal érkeztünk hivatalos sportolói csapattal a Nomád Világjátékokra és járultunk hozzá hazánk méltó képviseletéhez. Büszkék lehetünk a magyar színeket képviselő valamennyi sportolóra, és arra is, hogy a III. Nomád Világjátékokon részt vevő 80 országból hazán a 6. helyen végzett a nemzetek rangsorában.”- emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Mészáros János. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke hozzátette: „A Nomád Világjátékok globális multisport eseménnyé nőtt és tovább fejlődik. 2020-ban Törökország rendezheti a IV. játékokat. A Nemzeti Versenysport Szövetség lehetőségeihez mérten támogatja tagszövetségeit a méltó szerepléshez szükséges felkészülésben, a sportolói csapat kialakításában”

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke egyben a Kurultáj főszervezője elmondta: „A 2014-ben Kirgizisztánban indult Nomád Világjátékok rendezvénysorozat alapötletét a Magyarországon szervezett Kurultájtól vették. A rendezvény hatalmasat fejlődött négy év alatt, mind a résztvevő országok, sportolók, hagyományőrzők számát tekintve, mind a nemzetközi ismertség vonatkozásában.  A sportrendezvénnyel párhuzamosan egy konferenciát is rendeztek, ahol Türk országok vezetői mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vett. Meggyőződésünk szerint a hagyományőrzők és a Nemzeti Versenysport Szövetség összefogásával a szükséges források biztosításával még eredményesebben fogunk szerepelni 2020-ban Törökországban. De nemcsak az eredményes versenyszereplést érdemes kiemelni, hanem az odavezető folyamatot is, ilyen a Magyar Turán Alapítvány és a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködése is, mint ahogy ezt a mai rendezvény is tükrözi.”

Boné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség delegációjának vezetője köszöntőjében elmondta: „Különleges teljesítmények állnak a 12 érem és a helyezések mögött, melyek  megerősítést és támogatást adnak a munkánkhoz. A jó szereplésnek kiemelkedően fontos részét képezte, hogy az állami forrásokat sikerült hatékonyan felhasználni. Köszönet illeti az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságát, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályát a kiutazáshoz nyújtott támogatásért.”

A Világjátékok főbb történéseit bemutató kisfilm levetítése után a versenyzők és felkésztőik elismerő oklevelet vettek át.

 

A magyar küldöttség érmesei:

Arany:

Nahóczki Péter íjászat (kirgiz szám)

Koczka László íjászat (koreai szám)

Mónusné Ruszin Annamária íjászat (távlövészet)

Vermes Balázs lovasíjászat

Ezüst:

Kőváriné Ivánfi Brigitta szkander (75 kg )

Csáki Roland  íjászat (koreai szám)

Koczka László íjászat (kirgiz szám )

Koczka László íjászat  (török puta szám)

 

Bronz:

Mónus József íjászat (távlövészet)

Varga Fanni Rebeka bothúzás (65 kg)

Benácsi Szandra bothúzás (85 kg)

Deli Tamás bothúzás (105 kg)

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS