Szurkolói szempontból ellentmondásos volt, hogy míg a 120 ezer lakosú Nyíregyháza labdarúgó csapata csak a másodosztályban játszhatott, addig a 14 ezer lakosú Kisvárda együttese 2018 óta folyamatosan az NB I-ben szerepelt.

A hétvégén az NB II. 31. fordulójában a Nyíregyháza Spartacus 3–1-re nyert a Gyirmót FC Győr ellen, s így három fordulóval a bajnokság vége előtt eldőlt, hogy kilenc év után ismét az első osztályban szerepelhet. Az 1928-ban alapított klub eddig 13 szezonban játszhatott az NB I-ben, ebből a leghosszabb sorozata 1980 és 1984 között volt, amikor négy idény után búcsúzott. A 2014–2015-ös szezonban ugyan a 12. helyen végzett a Spartacus, de nem kapott licencet, s a harmadosztályba száműzték.

Azóta 18 (!) edzővel próbálták meg a visszajutást, de ez csak most, Tímár Krisztián szakmai vezetésével sikerült, méghozzá nagyon magabiztosan.

A miértről Dankó Gergő, a Nyíregyházi Spartacus klubigazgatója kérdésünkre elmondta: „Az elő szezon gyengén sikerült a csapatnak, 18. lett az NB II-ben, és csak az osztályozón harcolta ki a bennmaradást. Révész Bálint klubtulajdonos Fekete Tivadar sportigazgatót és engem kért fel egy úgy csapat felépítésre. Tizenhárom új játékost igazoltunk, és a fiatal Tímár Krisztián lett az új vezetőedző. Az ő irányításával egy nagyon egységes csapat jött létre, amely huszonegy győzelem, hét döntetlen mellett csak háromszor kapott ki. S három fordulóval a vége előtt 11 pont az előnye a Vasas előtt.”

Így köszöntötték a sikeers csapatot

Így köszöntötték a sikeres csapatot
Fotó: Facebook/Nyiregyháza Spartacus

A Nyíregyháza hazai és kárpátaljai, zömében fiatal játékosokkal harcolta ki a feljutást. A klubigazgató szerint a játékoskeretben nem terveznek jelentős változást: „A játékosok nyolcvan százaléka marad, s szeretnénk hazai játékosokat igazolni a hiányzó posztokra, de ezt a piaci helyzet befolyásolhatja. Jó hír szurkolóinknak, hogy az új, 8150 férőhelyes stadionunk majdnem kész. Így bízunk abban, hogy az első osztályú szezont már a korszerű létesítményünkben kezdhetjük el. Remélhetőleg telt ház előtt!”

A megye másik csapata, az 1911-ben alapított Kisvárda SE amikor 2001-ben anyagi okok miatt megszűnt, kevesen gondoltak arra, hogy 2018-ban története során először az első osztályban szerepelhet. A 2014-től Kisvárda Master Good néven szereplő csapat a 2018–2019-es szezonban a 9., a 2019–2020-ban a 8. helyezést elérve kapaszkodott meg az élvonalban. A harmadik, élvonalban töltött év, a 2020–2021-es hozta meg az addigi legnagyobb sikert, a csapat az ötödik helyen végzett. A következő bajnokságban azt is sikerült felülmúlnia, hiszen a Kisvárda ezüstérmes lett, így először léphet ki a kupaporondra, az Európa-konferencialigába. A zömében idegenlégiósokra épülő csapat tavaly még hatodik lett, az új szezonban azonban nagyon gyengén szerepelt, nyolc győzelem mellett 19-szer kikapott.

A magyar labdarúgás érdeke szempontjából a „helycsere” hasznos is lehet, hiszen míg Kisvárdában több külföldi játszott, mint magyar, a Nyíregyháza a hazai játékosokra épít. Nem mellesleg a hazai átlagnézőszáma is magasabb lehet a várdai kétezresnél.

Írta a Magyar Hírlap