A Berga és Queralt közötti 154,7 kilométeres szombati etap a legnehezebb volt az idei kiírásban a több mint négyezer méteres szintemelkedésével. A csapata kiemelt embereiért addig sokat dolgozó Valter 65 kilométerrel a cél előtt, a viadal legnehezebb emelkedőjének számító Coll de Pradellen maradt le az esélyesek csoportjától és végül 17 perc feletti lemaradással a 62. helyen tekert be a Visma-Lease a Bike 25 esztendős magyar bajnoka.
    
Az összetett éllovasa, a szlovén Pogacar az utolsó harminc kilométeren belül indult meg és senkitől sem zavartatva gyűjtötte be harmadik szakaszgyőzelmét az egyhetes viadalon, egyben három és fél percre növelte előnyét összetettben. A második helyet megtartotta az etapon harmadik spanyol Mikel Landa, míg az összetett harmadik helyére előrelépett a második pozícióban beérő Egan Bernal, a Tour de France-on és Giro d'Italián korábban győztes kolumbiai bringás, aki két évvel súlyos edzésbalesete után egyre jobb formát mutat. Valter három pozíciót visszacsúszva a 41. helyen áll közel 31 és fél perc hátránnyal a viadal honlapja alapján.
    
„A középső hegy nagyon nehéz volt, kicsit keményebbre sikerült, mint vártuk. Noha nagyon messze volt a végétől, tízen-tizenhárman értek fel együtt a tetejére, ott nagyon szétszakadozott a mezőny” – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának Valter, aki szerint a királyetap volt a legnehezebb az idei versenynapjai közül. A Coll de Pradellen hátrébb volt, mint szeretett volna, mivel próbálták nehezíteni előtte a versenyt, dolgoztak például egy szembeszeles részen is. „Kicsit hamarabb kiszálltam a versenyből, mint szerettem volna, a csapatnak sem volt kifejezetten jó napja”.
   
Előre tekintve elmondta: az etap végén valamennyire spórolni kezdett a zárószakaszra gondolva: a katalán körverseny vasárnap a Barcelona környéki 145,3 kilométeres szakasszal zárul, két éve itt második lett Valter.
    
„Nagyon várom, főleg a tegnapi nap után, amikor nagyon jól mentek a rövidebb emelkedők. Bizakodó vagyok” – fogalmazott. Versenytapasztalataira utalva leszögezte ugyanakkor: az, hogy korábban teljesített már remekül ezen a helyszínen, nem jelenti azt, hogy ezúttal is olyan jól fog menni. Mint mondta, akár a nap szökésébe bekerülve, akár az élcsoportban kitartva igyekszik minél jobb eredményt elérni.

Írta a Magyar Hírlap