Betlehem Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória győzelmével ért véget a medencés hosszútávúszó-bajnokság 10 ezer méteres „királyszáma” Veszprémben. Betlehem megvédte címét, ezúttal könnyedén, hiszen Rasovszky Kristóf betegség miatt – pályafutása során először – kénytelen volt kihagyni az ob-t. A hölgyeknél Mihályvári-Farkas sikere kissé meglepő – és ígéretes a jövőre nézve –, de az edzéseket épphogy újrakezdő Fábián Bettina ezúttal nem volt olyan formában, hogy megszorítsa klubtársát.

Immár hagyomány, hogy valamelyik nyíltvízi fellegvár uszodájában indulnak neki a maratoni távoknak a szakág legjobbjai a medencés hosszútávúszó ob keretében – ezúttal ismét Veszprém volt a házigazda.

A nyitónapi 10 ezer méteres távon sajnos elmaradtak az izgalmak a férfiaknál: a szám „tengeri” világbajnoka, Rasovszky Kristóf a héten benyelt egy vírust, így nem lehetett ott a rajtnál. A 26 éves világklasszis pályafutása során első ízben hiányzik egy országos bajnokságról, beleértve a normál medencés eseményeket is (korosztályos, rövidpályás, bármi).

„Azért ha választani kell, akkor inkább ezt hagyja ki, mint bármelyik másikat” – mondta edzője, Szokolai László, aki ugyanakkor két órával később elégedetten konstatálta, hogy másik tanítványa, Betlehem Dávid remek úszással simán behúzta az elsőséget – bónuszként pedig a szintén veszprémi Barabás Imre bejött harmadiknak. „Amit Rasó kiesésével elvesztettünk volna, az visszajött ezzel, ráadásul Imrét még én tanítottam meg úszni a saját úszóovimban annak idején, úgyhogy igen különleges érzés a dobogón látni” – értékelt Szokolai mester.

„Az elején ment az emberkedés, mindenki próbált belehúzni, de azért az volna a lényeg, hogyha keményen elkezdjük, akkor bírjuk is végig – értékelt Betlehem Dávid. – Sajnálom, hogy Rasó nem volt itt, másként nézett volna ki az egész. Én edzésből jöttem, tegnap még odacsaptunk háromezer pillangót többek között, ehhez képest nem volt rossz ez a mai.”

Az ezüstérmet a korosztályos Eb-ken és vb-ken már több váltóaranyban főszerepet játszó Hambardzumyan Arshak szerezte meg, akit érezhetően feldobott az a szenzációs hír, hogy az Államok egyik legmenőbb egyetemén, a Yale-en kapott ősztől ösztöndíjat.

A hölgyeknél máskor Fábián Bettina lett volna a favorit, ám a februárban olimpiai kvótát szerző kiválóság épp a világbajnokság – és pláne az azt megelőző betegség – miatt egyhetes pihenőt kapott, majd utána könnyített edzéseket végzett, így ezúttal harmadikként ért a falhoz.

Edzője, Kutasi Gergely azonban így sem volt elégedetlen, sőt – ráadásul itt a ferencvárosiak kisajátították a dobogót, hiszen a győzelmet Mihályvári-Farkas Viktória szerezte meg Balogh Vivien előtt. A 2022-ben 400 vegyesen Európa-bajnok Mihályvári-Farkas a tavalyi, rémes idény után most végre ismét a megfelelő úton halad. „Nagyon tetszett így a verseny, hogy együtt úsztunk a fiúkkal, az elején óriási volt a kavalkád, csak kapkodtam a fejem, mire összeállt minden, pikk-pakk kétezerötnél jártunk, így sokkal könnyebb volt leúszni. Most végre jól érzem magam minden tekintetben, ráálltunk a jó útra, edzésben is, a versenyekre nem befeszülve állok oda, hanem hogy gyerünk, ússzuk le – azon vagyok, hogy ez így menjen most már végig.”

A bajnokság második napján a korosztályos versenyzők 3000, 5000 és 7500 méteren úsznak, vasárnap pedig valamennyi korcsoport, így a felnőttek is rajthoz állnak 1500 méteren.

Medencés hosszútávúszó ob, 10km

Felnőttek

Férfiak: 1. Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém) 1:47:37.61, 2. Hambardzumyan Arshak (UTE) 1:48:51.46, 3. Barabás Imre (Balaton ÚK Veszprém) 1:51:31.24

Nők: 1. Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 1:57:26.53, 2. Balogh Vivien (FTC) 1:59:51.36, 3. Fábián Bettina (FTC) 2:00:00.11

U18-19

Férfiak: 1. Kovács-Seres Hunor (DKSE) 1:49:02.96, 2. Poteczin Dániel (Érdi Víz) 1:49:11.38, 3. Tohl Dániel (Érdi Víz) 1:55:53.86

Nők: 1. Flück Nóra (Jövő SC-FCSM) 2:01:28.77, 2. Abonyi-Tóth Glenda (Jövő SC-FCSM) 2:02:02.42, 3. Nett Vivien (Zalaco-ZÚK) 2:03:40.12

Magyar Úszó Szövetség