Finoman fogalmazva sem hozott diadalmenetet a vb második napjának délelőttje: egyik úszónk sem jutott tovább, bár mindannyian többre vágytak.

Tán Szabó-Feltóthy Eszter 100 háton elért eredménye a kivétel (26. lett), hiszen neki ez bevallottan melegítés a fő száma, a 200 előtt, bár beismerte, nem állt annyira összeszedetten oda, viszont a kétszázra nagyon komolyan oda akarja tenni magát.

Annál csalódottabb volt a vasárnapi gyorsváltózás egyik hőse, Jászó Ádám, akinek 100 háton nem jött össze a középdöntő (19. hely), ráadásul neki ez az egyik preferált távja. „Azt érzem, hogy még bennem van a tegnapi úszás. Elsősorban úgy, hogy a nagy pörgés után bőven éjfél után tudtam csak elaludni, hétkor már keltünk is, és most úgy éreztem, nincs meg a lendület, a sebesség, ami kell. A rajt, az első ötven sem volt olyan, amilyennek lennie kellett volna.”

Németh Nándor ellenben egyáltalán nem érezte fásultnak magát a váltót követően sem – mégsem tudta kihozni azt magából 200 gyorson, amit szeretett volna. Bár csupán 15 századra volt a középdöntőtől, amiatt húzta a száját, hogy 1:47.5-ös időt jött (ő is 19. lett), holott 1:46-ot szeretett volna. „Nem igazán tudom, miért történt ez, sikerült elkezdenem jól, 52-re simán kellett volna 54-et jönnöm, és az edzéseken ezzel sosem volt gond, kifejezetten jól mentek a második százak. Ehhez képest lett 55, amivel még itt sem lehet továbbjutni, úgyhogy beszélnem kell az edzőmmel, hogy engedjük el a kétszázat erre az évre – nincs már idő arra, hogy még egyszer felépítsük az olimpiáig, marad a száz és a váltók.”

A legbánatosabb ugyanakkor Késely Ajna volt, hiszen az urakkal ellentétben neki nem adatott meg egy olyan sikerélmény a nyitónapon, mint a váltó. Sőt, ő inkább elengedte a 400-at az 1500 érdekében, ahol olimpiai szintet szerett volna úszni – ám már a táv felénél látszott, hogy ez nem az ő napja (16:34-es idő, 16. hely). „Reméltem, hogy jobb lesz, és konkrétan nem tudnám megmondani, miért történt ez így – viszont azt érzem, hogy a dubaji edzőtábor nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Elsősorban azért, mert elkapott egy betegség – nem szeretném erre fogni, de az itthoni felkészülés nagyon jól ment, és sajnos kint történt, ami történt” – mondta Ajna, aki egyébként még mindig elég randán köhög.

Így az esti programban nem leszünk érdekeltek – úgyhogy drukkoljunk az úszódöntőkkel egy időben kezdő magyar vízilabdás lányoknak, akik a hollandok elleni negyeddöntős sikerrel bebiztosíthatják olimpiai szereplésüket.

Magyar Úszó Szövetség