Montenegró csak kétszer, 1–0-nál és 2–1-nél vezetett az egész meccsen.

A márciusi olimpiai selejtezőtornára már kijutott magyarok vasárnap 20.30-tól Szerbiával, kedden 20.30-tól Izlanddal játszanak, a középdöntőbe az első két helyezett jut.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Magyarország–Montenegró 26–24 (14–14)
München, v.: I. Covalciuc, A. Covalciuc (románok)
lövések/gólok: 44/26, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/2
kiállítások: 14, illetve 12 perc

Magyarország:
Palasics – Szita 2, Bánhidi 6, Lékai 5, Sipos 1, Ancsin 2, Krakovszki Zs. 3, cserék: Bóka 2, Hanusz 1, Ligetvári, Bodó, Rosta 1, Ilic 1, Fazekas 1, Máthé 1

A magyar együttes húsz fős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence és Imre Bence maradt ki.

A kilencedik percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor a magyarok vezettek 6–4-re, de hamarosan sokasodni kezdtek a hibák, egy büntető is kimaradt, ekkor egyenlített az ellenfél (7–7). Ancsin Gábor hibáit Palasics Kristóf védései ellensúlyozták, és bár 23 perc alatt négy magyart is kiállítottak, Krakovszki Zsolt emberhátrányból is betalált (11–9). Az első félidő hajráját elrontotta a csapat, amely két perccel a vége előtt még hárommal jobban állt, de a szünetre 14–14-es döntetlenre módosult az állás.

A montenegróiak is sokat hibáztak, ezt kihasználva megnyugtató előnyre tehettek volna szert Lékai Mátéék, de a második felvonás eleje is küszködősre sikeredett. Ekkor már világossá vált: az dönt majd a pontokról, hogy melyik válogatott hibázik kevesebbet.

A 38. percben Bánhidi Bence két találatával ismét három volt a két csapat közt, majd újfent a Szeged beállója volt a főszereplő: olyan szorosan őrizte poszttársát, Nemanja Grbovicot, hogy a kezében maradt a Cegléd korábbi beállójának meze.

A játék képe a folytatásban sem változott, az alacsony színvonal nem javult, ezért Palasics újabb bravúrjai létfontosságúak voltak. Montenegró többször egyenlített, és mivel az utolsó percben a magyarok az utolsó akciójukat is elrontották, az ellenfél a pontszerzésért támadhatott. Palasics ismét nagy bravúrral védett, majd az utolsó másodpercben Ilic Zoran állította be a végeredményt.

Palasics tíz, a túloldalon Nebojsa Simic 11 védéssel, Arsenije Dragasevic és Vuko Borozan hat-hat, Milos Vujovic és Branko Vujovic négy-négy góllal zárt.

A két csapat második egymás elleni meccsén másodszor nyertek a magyarok.

„Nagyon szoros, de sportszerű mérkőzés volt, amelyen mindkét csapat nyerhetett volna és az utolsó támadások döntöttek. Időnként jól játszottunk, időnként nem, de a világversenyek első meccsei mindig nehezek, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült győznünk” – nyilatkozta José María Rodríguez Vaquero, a magyarok spanyol szövetségi kapitánya.

Hozzátette: minden győzelem nagyon fontos ebben a nagyon szoros csoportban, ahol bárki nyerhet bárki ellen.

Vlado Sola montenegrói kapitány úgy fogalmazott: hullámzó mérkőzés volt, amelyen egyszer jól játszottak, utána viszont „nem valami jól”. Elismerte, védekezésben meggyűlt a bajuk a magyarok beállóival, de hatvan percen keresztül küzdöttek.

„Sokszor volt esélyünk a fordításra, ám sok technikai hibát követtünk el, és erre ráfizettünk” – mondta Sola, aki 2004 és 2006 között a bajnokságot kétszer, a Magyar Kupát egyszer nyerte meg a Fotex Veszprém kapusaként.

Írta a Magyar Hírlap