A megnyitón Szabó Lajos, a múzeum igazgatója kiemelte: a családdal közösen úgy gondolták, a kiállítással egyrészt azoknak a kortársaknak elevenítik fel a kiváló ökölvívó pályafutását, akik még látták élőben bokszolni, másrészt az is céljuk, hogy megismertessék Papp Lászlót, az embert azokkal, akik nem ismerhették. Felidézte, hogy a kitűnő sportoló nagyon mélyről indulva, sokat küzdve jutott el a világ tetejére, majd edzőként is egy kiváló generációt, köztük olimpiai bajnokokat nevelt. Emlékeztetett, hogy a politika elvette tőle a lehetőséget, hogy a profi világbajnoki címért is ringbe szálljon, ennek ellenére végig magyar tudott maradni, és az 1956-os melbourne-i olimpia után meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja a hazáját.

Papp László halálának huszadik évfordulójára rendezett kiállítás megnyitója

Ezt az övet a Boksz Világszövetség (WBC) adta a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának
Fotó: MH/Török Péter

A kiállítás 11 tablón mutatja be Papp László versenyzői és edzői pályafutását, láthatók érmeinek másolatai, kitüntetései, valamint a bajnoki övei, köztük az az öv, amelyet halála után adományozott a Boksz Világszövetség (WBC) „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának”. Ezen kívül megtekinthetők Papp László legfontosabb mérkőzéseinek tv-felvételei, továbbá a Nehéz Kesztyűk című film, amelynek főszereplője volt.
Szabó Lajos bejelentette, hogy az emlékkiállítás az év végéig tekinthető meg a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, utána pedig vándorkiállítássá alakul, és elviszik az országnak azokra a pontjaira, ahol élénk ökölvívóélet zajlik.

Teljes képet nyújt Papp László pályafutásáról a kiállítás

Teljes képet nyújt Papp László pályafutásáról a kiállítás
Fotó: MH/Török Péter

A család, a Papp László Budapest Sportaréna, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Hungarikum Szövetség közös rendezvényének keretében Papp László unokaöccse, Rakonczai Imre egy fotót ajándékozott a múzeumnak, amely 1963-ban, Madridban készült és Pappot a Real Madrid futballistái, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stefano és Gento társaságában ábrázolja.

Papp László halálának huszadik évfordulójára rendezett kiállítás megnyitója

Rakonczai Imre egy fotót ajándékozott a múzeumnak, amely Papp a Real Madrid futballistái, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stefano és Gento társaságában látható
Fotó: MH/Török Péter

A megnyitót követően a sportaréna előtt jelentették be, hogy a New School Promotion egy-egy Toyota Yaris személyautót adott át használatra a párizsi olimpiára már kvalifikációt szerzett két magyar ökölvívónak, Hámori Lucának és Kovács Richárdnak. Az atlantai ötkarikás bajnok Kovács István pedig hozzátette: a Veterán Bunyósok Alapítványa 300-300 ezer forint értékű benzinutalvánnyal támogatja a két sportolót. Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség októberben lemondott elnöke megígérte, hogy amennyiben valamelyik versenyző érmet nyer Párizsban, akkor örökre megtarthatja az autót.
A megemlékezés a Budavári Kamarazenekar koncertjével zárult a Papp László Budapest Sportarénában.

Írta a Magyar Hírlap