Nem jutottak el a magyar versenyzők az éremmérkőzésig a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. A legjobban férfi formagyakorlatban Nagy Botond szerepelt, aki alig maradt le a hétvégi helyosztókról, és végeredményben a hetedik helyen végzett.

Remekül kezdődött a Papp László Sportarénában a hazai rendezésű világbajnokság, hiszen formagyakorlatban (kata) Nagy Botond és Sterck Laura is továbbjutott csoportjából, majd – a hazai közönség buzdítása közepette – a második kört is sikerrel vette mindkét katásunk.

A 16 között két nyolcas csoportban zajlott tovább a verseny, ahonnan az első három-három került a fináléba. Nagy Botond csoportjában az utolsóként került sorra, kiváló formagyakorlatot mutatott be, amelyet a bírók a negyedik helyre rangsoroltak, így a magyar karatés épphogy, de lecsúszott a bronzmérkőzésről.

A 73 fős mezőnyben elért hetedik hely azonban így is Nagy Botond pályafutásának legjobb vb-szereplése, és ugyanezt mondhatja el magáról Sterck Laura, aki összességében 13-dikként zárt. Kettejük együtt pedig minden idők eddigi legjobb világbajnoki eredményét érték el formagyakorlatban.

A küzdelemben (kumite) indult négy magyar helyezetlenül zárt.

A +84 kg-ban Kapdebo Botond, illetve a nőknél a +68 kilóban Fleischer Dóra és a 68 kg-os Pap Dorottya is kiesett a selejtezők során. A 84 kg-ban 2022-ben Európa-bajnoki címet szerzett György Dánielnek sem sikerült megismételni tavalyi menetelését, és mivel legyőzője, a görög Mastrogiannis nem jutott a döntőbe, így a vigaszág lehetősége is elveszett György Dániel számára.

A délelőtt 10 órakor kezdődő szerdai versenynapon hat magyar lesz érdekelt küzdelemben, köztük a tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a korábbi vb-ezüstérmes, tavalyi Világjátékok második helyezett Tadissi Martial.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a szerdai program és a magyar indulók:

Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 75 kg (Hárspataki Gábor)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 61 kg (Ilankovic Aleksandra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 67 kg (Tadissi Martial)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 55 kg (Jakubovics Dalma)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 60 kg (Kiss András)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 50 kg (Molnár Réka)