Egy újabb varázslatos nap a Duna Arénában: végre megszülettek az első magyar aranyak a Világkupa-sorozatban, Kapás Boglárka (400 vegyes) és Betlehem Dávid (1500 gyors) révén, ráadásul Dávid egyéni csúccsal győzött. Pádár Niki 200 gyorson úszta élete eddigi legjobbját – ami egyben új junior Európa-csúcs. Márton Richárd 200 pillangón lett ezüstérmes a több ezer szurkoló nagy örömére, így egyéni számokban 2-2 arany, ezüst és bronz lett a mérleg – az ausztrál Kaylee McKeown pedig a változatosság kedvéért most száz háton repesztett egy világrekordot.

Az persze már a rajtlisták láttán várható volt, hogy megszületik az első magyar arany, elvégre a női 400 vegyes és a férfi 1500 egyaránt magyar bajnoki döntőnek tűnt inkább, három-három külföldi kihívóval. Aztán 400-on Kapás Boglárkának nagyon komolyan kellett hajráznia, hogy ne a szlovén Anja Crevar halássza el az elsőséget Bogi, illetve az ifi Európa-bajnok Jackl Vivien elől (az Eb-címvédő Mihályvári-Farkas Viki most egy picit lemaradt mögöttük). Bogi végül régi önmagát idézve visszaverte a szlovén támadását, és hét tizeddel előbb ért a falhoz.

„Furcsa most picit ezen a távon versenyezni, viszont nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült ez a mai, pláne ilyen közönség előtt – hálálkodott Bogi az újfent fenomenális hangulatot teremtő, a déli lelátót csaknem zsúfolásig megtöltő szurkolóknak. – Minden állomáson úsztam, mindig egy másodperccel jobbat, bár szerettem volna kicsit még közelebb kerülni a 4:40-hez, de így sem vagyok elégedetlen. Az olimpiai szint a 4:38, azt még szeretném az idén megúszni – ehhez még a hátúszáson kell javulni, mert az most nagyon nem megy. A mellben a technika megvan, ha ezek összeállnak, akkor meglesz a szint.”

A férfi 1500 nem is a magyar ob-t, mintsem inkább egy veszprémi háziversenyt idézett, avagy a nagy páros, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid mellett az ősszel velük edző Sárkány Zalán 700-tól teljesen elhúzott a mezőnytől, és aztán maguk között játszották le a „meccset”. Betlehem ezer méter után váltott úgy ritmust, hogy azt a társak ezúttal nem bírták „lekövetni”, és nagyon simán győzött, ráadásul egyéni csúccsal, 15 percen belülre kerülve.

„Az a durva, hogyha ezt az olimpián úszom az előfutamban, akkor mehettem volna a döntőben – mondta Dávid. – De nagyon örülök, hogy sikerült egyéni csúcsot jönnöm, azért ez októberben nem rossz, pláne, hogy tegnap pörköltem egy 3:51 négyszázon, ami meglepett, meg azért is, mert kicsit meg vagyok fázva. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, családomnak, akik itt vannak, meg a srácoknak, akikkel ezt a távot minden edzésen leússzuk, akár hatszor is. Külön Kalmár Ákosnak, aki ma nem volt itt, ő mondta, ma ússzad a saját ritmusodat, ne érdekeljen, ha akár Rasó elindul az elején, akár Zalán – és ez működött. Talán megleptem őket, hogy nem indultam el az elején, így a végére is maradt lendület, úgyhogy nagyon boldog vagyok.”

Hamarosan jött egy újabb egyéni csúcs – és egy újabb mosolygós sajnálkozás, hogy ha ez Fukuokában sikerül… Pádár Niki széles mosolyokkal nyilatkozott aztán, bár néhány centivel lemaradt a dobogóról, de az 1:56.17 neki most fontosabb volt, ráadásul ezzel megjavította saját junior Európa-rekordját. „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy megúsztam ezt az időt, új egyéni csúcs – ezzel döntőben lettem volna a világbajnokságon. Rengeteget segített a közönség, csodálatos érzés ilyen hangulatban úszni, még jobban segít a koncentrálásban. Most már nem félek elmenni ezekkel a lányokkal, ezért is sikerült ilyen jól ez a verseny.”

És akkor már Holló Balázs is becsengetett egy új legjobbat, 200 vegyesen sikerült életében először két perc alá kerülni, ami jó jel a négyszáz előtt: „Eddig nem nagyon tudtam ilyen versenyeken jobbat jönni délután kétszázon, azaz már emiatt boldog vagyok, de hogy sikerült két percen belülre kerülni, az óriási boldogság. Megfordult a fejemben, hogy ez most sikerülhet, és aztán éreztem elég erőt magamban a végén is, úgyhogy már csak azért is hajtottam a végén – tényleg nagy érzés, hogy ez így összejött.”

Németh Nándi sűrű estét gründolt magának, hiszen döntőzött 50 háton (7. hely), aztán 100 gyorson (5. hely), és még a 4×200-as gyorsváltóban is rajtkőre állt. „Az ötven hát felvezetésnek számított, százon meg az volt a cél, hogy a surranón próbáljak meglepetést okozni, ezért az elején elmentem az ausztrállal – ami végül is működött volna, ha formában vagyok, de mivel ez még odébb van, az utolsó húsz méteren azért látszott, hogy még van hová erősödni és gyorsulni.”

Kétszáz pillangón a legjobb idővel kvalifikált Márton Richárd az amerikai vetélytársát maga mögött tartotta, viszont a surranón pörgő dél-afrikai Matt Sates tempója még picit sok volt – így újfent ezüstérem sikeredett. „Picit félve indultam neki ennek a napnak, mégiscsak felelősség ezen a távon itthon úszni, de aztán ahogy haladtam a döntő felé, úgy váltam egyre felszabadultabbá, és az estét már nagyon élveztem. Felemelő érzés volt a négyes pályához kijönni a teltházas Duna Arénában – és maga az úszás is rendben volt szerintem, bár az utolsó három kartempó kicsit elcsúszott. Az is igaz, hogy ott motoszkált a váltó a fejemben – bár (Virth) Balázs azt kérte, ússzam taknyosra magam, de tudatalatt picit visszafogtam magam, de szerintem így is jó eredmény ez.”

A nap zárásaként egy kis bónusz savasítás jutott a délután folyamán egy-egy komolyabb terhelésen már túleső finalistáknak – a Dohában célbavett olimpiai kvótaszerzésre hangolva állt össze a Holló-Rasovszky-Németh-Márton kvartett, s lett végül második az ausztrálok mögött.

Ami pedig az egyéb történéseket illeti, Kaylee McKeown megint reccsentett egy világrekordot: az ötven után száz háton is szédületesen ment az ausztrál, aki 57.33 alatt ért a falhoz.

A magyar versenyzők eredményei (döntők, leggyorsabb futamok)

Férfiak

100m gyors: 5. Németh Nándor 48.71

1500m gyors: 1. Betlehem Dávid 14:58.04, 2. Sárkány Zalán 15:04.88, 3. Rasovszky Kristóf 15:08.00… 5. Hartmann Máté 15:38.34… 7. Hambardzumyan Arshak 15:47.18, 8. Poteczin Dániel 15:54.33

50m hát: 7. Németh Nándor 25.55

200m pillangó: 2. Márton Richárd 1:56.21… 8. Balogh Levente 2:00.69

200m vegyes: 6. Holló Balázs 1:59.98

4x200m gyorsváltó: 2. Magyarország 7:27.27

(Holló Balázs, Rasovszky Kristóf, Németh Nándor, Márton Richárd)

Nők

200m gyors: 4. Pádár Nikolett 1:56.17… 8. Ugrai Panna 2:00.68

400m vegyes: 1. Kapás Boglárka 4:43.14… 3. Jackl Vivien 4:45.95, 4. Mihályvári-Farkas Viktóra 4:48.39… 6. Sebestyén Dalma 4:52.70, 7. Elekes Tamara 4:56.86, 8. Ürögi Tímea 4:56.98

Magyar Úszó Szövetség