Az óbudai Bárczi Géza Általános Iskolában gyűltek össze szombaton a sportág követői, köztük Simicskó István is, hogy Leung Tinggel, a Wing Tsun kungfu irányzat nagymesterével találkozzanak, aki akkora tiszteletnek örvend, hogy a közös edzésre Erdélyből, Horvátországból, Lengyelországból, Litvániából, Lettországból is érkeztek követők. A 76 éves mestert – aki három és fél évig edzett Bruce Lee-vel – meghajlással köszöntötték a tanítványok. Majd elkezdődött a tréning, ahol személyesen is javította a mozdulatokat Leung Ting. Az apró, de nagy kitartást és fókuszálást igénylő bemelegítő mozdulatok rövid idő alatt is megizzasztották az edzés résztvevőit.

Leung Ting, a Wing Tsun kungfu irányzat nagymestere (fehérben) Magyarországra érkezett

Leung Ting, a Wing Tsun kungfu irányzat nagymestere (fehérben) Magyarországra érkezett
Fotó: MH/Török Péter

Simicskó István az edzést követően lapunknak elmondta: a harcművészet ebben a felgyorsult világban a hagyományok és egymás tiszteletére tanítja meg elsősorban az embereket. „Amikor bemegyünk a terembe, meghajlunk. Meghajlunk a mestereink előtt, egymás előtt és az ellenfeleink előtt. A mai rohanó és sok-sok tiszteletlenséggel teli világban, amely a Nyugatra jellemző, a Wing Tsun kungfu megmutatja, hogy tiszteljük egymást, és őrizzük a hagyományokat” – fogalmazott Simicskó István, aki harminc éve űzi ezt a szakágat, míg korábban karatézott, ám véleménye szerint minden a tiszteletről szól.

„Azért tiszteljük az ellenfelet, mert tőlük tanulhatunk a legtöbbet, hiszen ők azok, akik folyamatosan méricskélnek minket, és keresik a gyenge pontjainkat. Ezzel pedig arra nevelnek, miként ismerjük fel, és küzdjük le a gyengeségeinket” – foglalta össze az irányzat filozófiáját a politikus.

Simicskó István kiemelte, hogy Kelet-Európa egyik legnagyobb mestere, a kilencdanos Máday Norbert alapította meg Magyarországon ezt az iskolát, ő maga is Máday-tanítvány. Az ő meghívására érkezett ismét hazánkba a tizedik mesterfokozatú legenda, akitől számos leckét vett Jackie Chan is a filmjei előtt. Simicskó István ötödik fokozattal rendelkezik, de úgy fogalmazott, nem a fokozatok száma a fontos, hanem a mozgáskultúra és a filozófia, az az út, amely a nehézségek leküzdésével vezet el a célok eléréséhez.

Írta a Magyar Hírlap