Mind a négy egyéni számban volt magyar érmes a korfui junior nyíltvízi Európa-bajnokság nyitónapján. A legfiatalabbak között Kárpáti Máté nyert 5km-en a fiúknál, míg a lányoknál Nagy Napsugár ezüstérmes lett – délutánra változott a „szereposztás”, 7.5km-en Abonyi-Tóth Glenda óriási fölénnyel nyert az ifjú hölgyek között, míg Kovács-Seres Hunor ért be másodikként a fiúknál.

Egy éve, a portugáliai Setubalban a hirtelen májusra tett Eb-n a szokásoktól eltérő, szerényebb eredményeket produkált a magyar csapat (öt érem), leginkább azért, mert a szokatlan időpont miatt a hagyományos edzőtáborok és balatoni gyakorlás nélkül vágott neki a viadalnak a korosztályos válogatott. Az őszre tett világbajnokságon aztán óriásit alakított a gárda Seychelles partjainál, nyolcból négy számot nyerve végzett az éremtábla és a pontverseny élén – azaz bízhattunk benne, hogy az ezúttal szeptember végére pakolt junior Európa-bajnokságon ismét remekelnek majd a mieink.

Nos, a legfiatalabbak gyorsan megadták az alaphangot: a 14-15 évesek 5 kilométeres viadalán Kárpáti Máté rögtön az élre vágott, féltávig még bírták vele a tempót a többiek, aztán az UTE ifjú úszója a harmadik kör végén már 20 másodperccel vezetett, a végén pedig 28-cal nyert, elképesztő fölénnyel. Társai is kitettek magukért, Varga Levente 5., Pittlik Zsigmond pedig a 6. helyen zárt.

A lányoknál a brit Amelie Blocksidge vezetett hasonlóan meggyőző fölénnyel, az üldözők mezőnyét vezető Nagy Napsugár pedig szintén az utolsó körre lépett el a többiektől, s lett biztosan ezüstérmes. Itt is sikerült egy 5. hely, Pálházi Léda jóvoltából, Rohács Luca pedig a 11. helyen ért célba.

Ezek után a délutáni 7.5 kilométeres viadalt igazán optimistán vártuk, elvégre a távon már tavaly junior vb-aranyat szerző Kovács-Seres Hunor favoritnak számított a 16-17 évesek mezőnyében. Ahogy a nevével viccelődők mondogatták, a statisztika szerint KSH-nak igen jó esélyei vannak, és Hunor nem is teketóriázott, azonnal az élre vágott, igaz, a második körben neki köszönhetően a mezőny tett egy komolyabb kitérőt, de végül a bírói hajó visszaterelte őket az ideális ívre. Igaz, többen is tartották vele a lépést, elsősorban a lengyel Bartosz Kapala, akit sehogysem bírt leszakítani. Ráadásul Gellért Gábor szövetségi kapitány – aki egy harminc éve vásárolt szovjet (de NDK-s Zeiss lencsékkel felszerelt) katonai látcsövön követte a viadalt – végig azt mondogatta, hogy a lengyel kifejezetten lazán úszik Hunorhoz képest. És a végén kiderült, hogy Kapalának több maradt a tankban, végül négy másodperces előnnyel győzött, Hunor viszont őrült csatában, a létező legkisebb különbséggel, egy tizeddel a német rivális, Arne Schubert előtt ütötte meg a panelt s lett így ezüstérmes – Poteczin Dániel 11., Tóth Olivér pedig 17. helyen ért be.

A lányoknál Nett Vivien döntött úgy, hogy nem kell félni az élen haladástól, aztán Abonyi-Tóth Glenda tempózott az élre, de olyan elánnal, hogy az utolsó körre Kárpátihoz hasonló előnyre tett szert, és csaknem húszméteres előnnyel húzta be a magyar csapat második Európa-bajnoki címét. Nett végül 9. lett, míg Győrffy Lili 16.

Összességében az első nap mind a négy eredményhirdetéshez szólítottak magyar úszót, a két arany- és két ezüstéremmel pedig máris vezetjük az éremtáblát – és a 10km még csak szombaton esedékes Fábián Bettivel, vasárnap aztán jönnek a váltók, megint masszív éremesélyekkel.

Nyilatkozatok

Kárpáti Máté, aranyérem, 5km

„Nem gondoltam volna, hogy ma Európa-bajnok leszek. Nekem az is nagy szám volt, hogy egyáltalán kijutottam, azaz bár a váltó még hátravan, ez már így is egy óriási eredmény. Az első két körben lassan mentünk, de nem nyomtam annyira, aztán amikor láttam, hogy nem nagyon jönnek velem, akkor robbantottam, és sikerült így elmenni tőlük. Szavakban nem tudom visszaadni, milyen érzés öntött el a panel megérintése után – legfeljebb könnyekben… Hallottam, ahogy apukám kiabál, meg mindenki más, csodálatos érzés volt.”

Abonyi-Tóth Glenda, aranyérem, 7.5km

„Igazából nem volt tervem, csak annyi, hogy az elején elmegyek az élboly végén, és igazából éreztem, hogy megy ez még jobban. Aztán a negyedik kör elején láttam, hogy ketten-hárman elindulnak, az volt bennem, hogy tudok velük menni, és hát jól sült el… Még nem annyira fogtam fel, hogy aranyérmes lettem, de nagyon örülök neki.”

Nagy Napsugár, ezüstérem, 5km

Nem hittem volna, hogy második leszek. Aztán a második fordulónál a brit lány megelőzött, akkor azt érzékeltem, hogy jó, akkor ebből lehet ezüstérem, és ugyan kissé feljöttek rám a vége felé, a hajrá segített. Nagyon izgultam reggel, többször ellenőriztük a lányokkal, hogy minden be van-e pakolva, aztán sóhajtottam egyet, hogy akkor jöjjön a csata, és nagyon örülök, hogy így sikerült.”

Kovács-Seres Hunor, ezüstérem, 7.5km

„Meglepett a lengyel srác taktikája, mert amikor előre akartam engedni, hogy én menjek lábvizen, akkor nem ment eléggé gyorsan, és attól tartottam, magunkra rántja az egész mezőnyt. Úgyhogy próbáltam diktálni a tempót, de utólag sok mindent másképp csinálnék. Az utolsó körben ugyan előttem volt, de túl hamar visszamentem elé, nem kellett volna, annak ellenére sem, hogy azt éreztem, gyorsabb vagyok, és ő csak feltart engem. Inkább maradnom kellett volna mögötte, és mindent az utolsó hosszra hagyni és ott beleadni mindent – talán kifizetődőbb lett volna. Tanulópénz volt, fejlődünk, reméljük, jobb lesz. Bevallom, maximalista vagyok, ’21-ben sikerült ifi Eb-t nyernem, tavaly vébét, folytatni akartam a sorozatot, de azért ez az ezüst sem rossz egy ilyen szép verseny végén, mert ez az volt. Remélem, jövőre megint szebben csillog majd az érem.”

Junior Nyíltvízi Európa-bajnokság, Korfu

5km (14-15 évesek)

Fiúk: 1. Kárpáti Máté 57:28.8… 5. Varga Levente 58:07.3, 6. Pittlik Zsigmond 58:09.0

Lányok: 1. Amelia Blocksidge (brit) 1:00:20.0, 2. Nagy Napsugár 1:01:36.1… 5. Pálházi Léda 1:01:56.0… 11. Rohács Luca 1:03:26.7

7.5km (16-17 évesek)

Fiúk: 1. Bartosz Kapala (lengyel) 1:24:45.5, 2. Kovács-Seres Hunor 1:24:49.8… 11. Poteczin Dániel 1:26:24.7… 17. Tóth Olivér 1:26:52.9

Lányok: 1. Abonyi-Tóth Glenda 1:31:35.2… 9. Nett Vivien 1:33:49.7… 16. Győrffy Lili 1:35:49.3

Magyar Úszó Szövetség