Pénteken, szeptember 29-én kezdődik a LEN Junior Nyíltvízi Európa-bajnokság Korfu szigetén. A háromnapos eseményre összesen 17 magyar versenyző utazott. Tavaly a nyíltvízi junior világbajnokságon 7 érmet nyertünk, a szakáig szövetségi kapitány, Gellért Gábor szerint idén legalább öt biztos éremesélyesünk van. 

A háromnapos versenyen három korosztály indul – a legfiatalabbak (14-15 évesek) 5 kilométeren, a 16-17 évesek 7,5km-en, míg a legidősebb juniorok 10 kilométeren mérkőznek meg, továbbá egy U19 és egy U16 5km mixed váltó is a program részét képezi. Az indulók száma teljesen indokolt, hiszen versenyszámonként 3 úszót lehet indítani egy nemzetből – a 17 fő pedig kiadja ezt a létszámot.

Gellért Gábor bízik a jó eredményekben, hiszen a junior versenyzőink a kontinentális- és a világversenyeken is rendre az élmezőnyben végeznek. „Legalább öt éremesélyes versenyzőt tudok mondani – talán Fábián Betti az, aki egyértelműen kiemelkedik az utánpótlás mezőnyből. Ő múlthéten megnyerte a felnőttek között a LEN Nyíltvízi Európa-kupa összetett versenyét, a világbajnokságon a váltóval ezüstérmes lett, egyéniben 10 kilométeren kilencedik lett. Betti egyértelműen aranyesélyes. Kovács-Seres Hunort szintén az első helyre várom – tavaly már ifjúsági világbajnok lett 7,5 kilométeren a Seychelles-szigeteken. Szimcsák Mira az Egyesült Államokból tért haza, hogy csatlakozzon a magyar csapathoz – őt is éremesélyesnek tartom, hiszen tavaly az ifi vb-n 10 kilométeren bronzérmes lett.”

Gellért Gábor szerint még Hambardzumyan Arshak és Gálicz László is odaérhet a dobogóra: „Mindketten kiváló versenyzők, reméljük, hogy sem a bírók, sem a körülmények nem szólnak közbe és ők is éremmel térhetnek haza Korfuról.” Tavaly a nyíltvízi junior vb-n Arshakot a harmadik helyről zárták ki a bírók…

A váltóinktól is biztos érmeket remélhetünk, hiszen mindkét korosztályban bivalyerős kvartettet tudunk összeállítani. Az egyetlen kérdés az 5 kilométeres számban lehet, hiszen ott a legfiatalabbak fognak teljesíteni – a nemzetközi mezőny pedig tartogathat pár meglepetést.

A nyíltvízi junior eb menetrendje:

szeptember 29. 5km férfi
5km női
7,5km férfi 7,5km női
szeptember 30. 10km férfi
10km női
október 1. U19 – 5km mixed váltó
U16 – 5km mixed váltó

Az alábbi magyar versenyzőknek szoríthatunk:

Abonyi-Tóth Glenda, Hambardzumyan Arshak, Fábián Bettina, Flück Nóra, Gálicz László, Györffy Lili, Kárpáti Máté, Kovács-Seres Hunor, Nagy Napsugár, Nett Vivien, Pálházi Léda, Pittlik Zsigmond, Poteczin Dániel, Rohács Luca, Szimcsák Mira, Tóth Olivér és Varga Levente.

A magyar csapattal az alábbi edzők, szakemberek utaznak:

Magó Gábor, Gellért Gábor, Kutasi Gergely, Szántó István, Kóra Dániel, Karvalics Péter, Krajnyák György, Horváth Csaba, Szabó Gergő, Lábodi Laura, Szakmáry Attila és Dr. Ujvári Adrienn.

Magyar Úszó Szövetség