Népes magyar para-karatés csapat vesz részt a hazai rendezésű karate világbajnokságon. A Magyar Karate Szakszövetség információi szerint az épek mellett három fogyatékossági ágban, négy kategóriában lesznek magyarok kata, azaz formagyakorlat versenyszámban. A budapesti világbajnokságot október 24. és 29. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában.

„2014-ben szerepelhettek először a Karate Világszövetség, a WKF világbajnokságán fogyatékossággal élő sportolók. Értelmi és látásban akadályozott sportolók mellett kerekesszékes versenyzők indulhattak az eseményen” – emlékezik vissza Magyar Adrian, para-karate válogatott vezetőedzője.

„A 2021-ben Porecben megrendezett Európa-bajnokság volt az újabb lépcsőfok: az értelmi akadályozott kategóriát két részre bontották az esélyegyenlőség biztosítása érdekében. Az elmúlt években egyébként értelmi akadályozott versenyzőink szinte minden alkalommal éremmel tértek haza a világversenyekről. A legutóbbi, 2021-es vb női K21-es kategóriájának döntőjében például magyar sportolók mérkőztek egymással” – tette hozzá Magyar Adrian.

Akkor Kákosy Olívia diadalmaskodott – akárcsak a legutóbbi két Európa-bajnokságon –, így ő címvédőként lép majd tatamira Budapesten. Mellette Csatári János, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra és Dobos Petra is már szerzett érmet világversenyen.

A hazai rendezésű vb lehetőségét kihasználva a korábbi indulásokhoz képest lényegesen nagyobb létszámú csapat képviseli Magyarországot budapesti és egri sportegyesületekből.

„Tudjuk, hogy nem mindenki indul éremszerző esélyekkel, de ez a verseny kitűnő lehetőség arra is, hogy a hazai nézők előtt nagyobb létszámmal szerepeljenek karatékáink, bemutatva ezzel a parasportban rejlő értékeket” – összegzett a vezetőedző.

A magyar para-karatés vb-keret:

Látásban akadályozottak:

K 10:

Kátai-Németh Vilmos (TFSE)

Poczok Zsolt (VGYSE)

Rácz Richárd (VGYSE)

Értelmileg akadályozottak:

K21 /tanulásban akadályozott/:

Kákosy Olívia (UTE)

Kárpáti Petra (IKHSE)

Paulovics Dóra (IKHSE)

Csatári János (IKHSE)

Fekete László (IKHSE)

K22 /Down-szindrómás/:

Boros Beatrix (TFSE)

Pátkai Andrea (IKHSE)

Szabó Alexandra (TFSE)

Miklósics Péter (TFSE)

Pálfi Krisztián (IKHSE)

Sándor Máté (TFSE)

Kerekesszékesek:

K30:

Dobos Réka (Kowax)

Harka József (IKHSE)

Molnár Csaba (IKHSE)

Németh István (TFSE)