Egy hónappal az októberi úszó Világkupa rajtja előtt sajtótájékoztatón számolt be az előkészületekről a Wladár Sándor vezette Magyar Úszó Szövetség – az eseményen Sós Csaba szövetségi kapitány a versenyzés kiemelt fontosságáról beszélt, és az is kiderült, hogy újfent lesz betétfutam, melynek keretében nyolc kiemelt sportági szakszövetség képviselői mérhetik össze úszótudásukat. Az is elhangzott, hogy Budapesten térhetnek vissza az orosz és fehérorosz úszók – de csak azok, akik megfelelnek a World Aquatics legszigorúbb kritériumainak.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke az egy hónap múlva kezdődő az október 20. és 22. között Budapesten esedékes Világkupa-viadalról beszélt elsősorban.

„Tartozunk annyival az úszást szeretőknek, hogy a legjobbakat hozzuk el Magyarországra, úszóinknak pedig azzal, hogy lehetővé tesszük a számukra, hogy a legjobbakkal versenyezhessenek. Négy évvel ezelőtt hagyományt teremtettünk, hiszen a budapesti világkupa-viadalon betétfutamot rendeztünk, akkor más sportágak klasszisai úsztak a Duna Arénában. Később zenészek és színészek küzdöttek meg egymással, aztán pedig a koronavírus-járvány idején szolgálatot biztosítók versenyezhettek. Idén a hazai szövetségeket hívjuk el, így a Magyar Olimpiai Bizottságot, az atlétikai, torna-, vívó-, kajak-kenu, kézilabda-, cselgáncs-, kosárlabda- és kerékpáros-szövetséget. A mostani egy újszerű verseny lesz, hiszen zöld szemlélettel rendezzük meg a vk-viadalt, elektromos flottát állítunk fel, amely a delegációk nagyobb részét szállítja majd október 20. és 22. között.”

Sós Csaba szövetségi kapitány örvend annak, hogy már október végén lesz a budapesti világkupaverseny, merthogy a fukuokai világbajnokság magyar eredményei gondolkodásra késztették a szakembert.

„Ráfordultunk az olimpiai felkészülés utolsó évére. Ugyan a világbajnokságon nem indult Milák Kristóf, és Szabó Szebasztián is hiába volt csúcsformában, szétcsúszott a keze az ötven gyors rajtjánál, a végeredmény mégiscsak az, hogy egyetlen érmet szereztünk Fukuokában, igaz, az arany volt. Ha van három arany és egy bronz, most mindenki minket istenít – viszont többet tudunk, érünk annál, mint amit az egy arany mutat, viszont az beszédes, hogy a tizenhárom női úszónkból csupán egy úszott egyéni rekordot a vébén. Vagyis az edzőtáborok nem hoznak túl sokat a konyhára, így a hangsúly a versenyekre kerül, ezért is örülök annak, hogy már októberben vk-viadalt rendezünk. Aztán jön a rövid pályás magyar bajnokság majd a rövid pályás kontinensviadal, utóbbi előtt legjobbjaink elindulnak az amerikai nyílt bajnokságon is, és változtattunk a tavaszi menetrenden is: áprilisról júniusra tettük az ob-t, és senki sem fog védettséget élvezni az olimpiai nevezésig. Emellett decemberben keretszűkítést tervezünk, akinek nem lesz az év végén olimpiai A-szintje, az onnantól nem kap támogatást.”

Szántó Dávid, a Világkupa szervező-bizottságának operatív vezetője bejelentette, hogy a World Aquatics döntése lehetővé tette, hogy az októberi budapesti vk-viadalon elinduljanak orosz és fehérorosz úszók is – a vk-sorozat első olyan állomása lesz a magyar, amelyen erre lehetőséget kapnak a korábban kizárt sportolók.

„Komoly kritériumoknak kell megfelelniük azoknak az úszóknak, akik Budapesten vissza akarnak térni – mondta el Szántó Dávid, a hazai szövetség nemzetközi versenyrendezési és kommunikáció igazgatója, a hazai vk-viadal szervezőbizottságának vezetője. – Versenyszámonként csak egy orosz és fehérorosz úszó indulhat, és olyan sportoló nem nevezhet, aki korábban bármilyen megnyilvánulást tett a háború kapcsán. Emellett szigorú doppingszabályok vonatkoznak rájuk. Egyelőre nem tudjuk, hányan indulnak, ami biztos: egyéni versenyzőként indulnak, nem zászló alatt versenyeznek.”

Szántó Dávid elmondta azt is, hogy ötszáz körüli lesz az indulók száma, több mint 40 országból érkeznek résztvevők. A nemzetközi szövetség, a World Aquatics kiemeltként kezel egy sztárcsapatot a világkupa-sorozat során (melynek első állomását Berlinben, a másodikat Athénban, míg a harmadikat Budapesten rendezik), melynek többek között a régóta nem versenyző brit Adam Peaty és a dél-afrikai Chad le Clos is a tagja, továbbá a svédek villámembere, Sarah Sjostrom – csupa olyan kiválóság, akik a korábbi budapesti világbajnokságokon is remekeltek és a magyar nézők kedvenceivé váltak.

A MÚSZ partnerei közül a Moon – amely a Porsche Hungária cégcsoporton belül az elektromos-autók flottájáért felel – kizárólag elektromos töltésű járműveket biztosít a VK-résztvevők szállításához, jelentősen „zöldítve” az ilyen nemzetközi események transzportjával járó környezeti terhelést. „Cégcsoportunk nem csak az autókat, de a töltésüket is biztosítja a Duna Arénánál, illetve más célállomásokon is, azaz mindenkit szállítunk az esemény alatt, miközben zéró emissziót garantálunk, azaz nem terheljük a környezetet” – jelentette ki a cég képviselője, Basilides János.

A Viwa Vitaminwater vezetője, Kaszás Attila pedig egy fantasztikus, új program elindításáról számolt be – ezúttal a termékeik fogyasztásán túl az élversenyzők mentális felfrissülésének elősegítését tűzték ki célként. Így a MÚSZ-szal közösen különféle kulturális programokat szerveznek az érdeklődő úszóknak, akik nem csupán színházi előadásokon, hangversenyeken, koncerteken, kiállításokon vehetnek részt, de a résztvevő művészekkel is beszélgethetnek, sőt, saját műalkotások készítésébe is foghatnak, hogy a párizsi olimpiáig tartó, igen komoly megterheléssel járó felkészülés és versenyzés során legyen részük olyan üdítő élményekben is, amelyek elütnek attól, ami korábban esetleg a kikapcsolódást jelentetteszámukra.

A sajtótájékoztatón egyébként épp a kőkemény edzésekről beszélt a fukuokai világbajnokságon az aranyérmes Kós Hubert mellett legjobb egyéni medencés eredményt elérő Kovács Benedek is – kétszázas hátúszónk három hete kezdte újra a tréningeket, és hangsúlyozta, hogy nagyon hosszú szezon elé néznek, sok versenyzéssel (ő maga már a berlini Vk-n rajthoz áll), de a cél egyértelmű: akár a dohai vb-n, akár a májusi Eb-n, de leginkább az olimpián egyértelműen jobb helyezést elérni, mint ami júliusban sikerült. Akkor ötödik lett – és Eb-ezüstérmesünk nyilván nem csak eggyel szeretne előrébb végezni.

Pádár Niki – aki egy autópályás baleset miatt késve futott be Szegedről – egyértelműen a döntőt célozza meg Párizsban, miközben azt is nagyon várja, hogy csatlakozzék Bob Bowman csapatához.

Magyar Úszó Szövetség