Három hete még másodikként zárt a német Lea Boy mögött, vasárnap viszont már a legjobbnak bizonyult Fábián Bettina a LEN Nyíltvízi Európa Kupa ötödik, észak-macedóniai állomásán.

Három hete még csaknem húsz másodperccel a német Lea Boy mögött ért célba másodikként Somorján Fábián Bettina – „percekkel” azután, hogy újrakezdte az edzéseket. Három hét pluszmunka aztán komolyan alakított az erőviszonyokon: az észak-macedóniai Velezben, a LEN-sorozat 5. állomásán immár junior világbajnokunk volt a legjobb, ha csak egy tempóval, is de megelőzte Boyt, az összetettben pedig immár 50 pontra megközelítette az olasz Arianna Bridit, aki ismét a harmadik helyen zárt.

„Összességében jó verseny volt, szép tiszta vízben, komfortosan tudtam úszni, sikerült végig elöl maradni, ami a cél is volt egyébként – mondta a verseny után Fábián Bettina. – Voltak hibák a versenyzésemben, leginkább a tájékozódásban. Nagy íveket úsztunk, sajnos nem láttuk be jól a pályát – viszont nem indultak sokan, ezért a lehető legjobb helyezést szerettem volna elérni. Örülök, hogy ez sikerült, különösen annak, hogy a finisben én voltam a leggyorsabb.”

„Meglátszott, hogy két hetet edzőtáboroztunk és heti háromszor úsztunk a Balatonban – van még három hetünk a junior vébéig, szóval itt még bármi lehet” – összegzett Kutasi Gergely, a győztes (és a Velezben induló ferencvárosi különítmény) edzője, aki azt is elárulta, hogy három hét múlva Betti rámegy az összetett elsőségre, függetlenül attól, hogy a következő hétvégén Korfun is indul majd a junior Európa-bajnokságon.

Merthogy Velezben a Team Kutasi vett részt – másik női versenyzője, Balogh Vivien a nyolcadik helyen ért célba, míg a férfiaknál a Gálicz-fivérek közül az ifjabbik, László hetedikként, a tavaly 25km-en vb-bronzérmes Péter pedig tizedikként zárt.

LEN Európa Kupa, 5. állomás, Velez

Férfiak

1. Pasquale Giordano (olasz) 1:56:15.78… 7. Gálicz László 1:58:11.42… 10. Gálicz Péter 2:04:17.21

Nők

1. Fábián Bettina 2:07:34.45, 2. Lea Boy (német) 2:07:34.72… 8. Balogh Vivien 2:09:31.99

Az összetett állása a nőknél:

1. Arianna Bridi (olasz) 2750, 2. Fábián Bettina 2700, 3. Lea Boy 2300

Magyar Úszó Szövetség