Egerszegi Krisztina miatt kezdett el úszni, aztán az ezüstérmek miatt egy negatív spirálba került, ahonnan sokáig nem tudott kijönni. Az “ezüstlány” jelzővel megbélyegzett úszó húsz évesen visszavonult, néhány év pihenő után azonban visszatért – de úgy tette ezt, ahogy soha senki még korábban az úszósportban. Éveken át kitartott, és már szerette azt amit csinált – olimpiai bajnoki cím lett az eredménye! Születésnapja alkalmából idézzük fel Risztov Éva fordulatos pályafutását!

Példaképek mindig kellenek. Mi sem bizonyítja az az eset, amikor Egerszegi Krisztina a szöuli olimpia után tett “országjárása” során találkozott a hat éves Risztov Évával. Pontosabban Éva rohamozta meg a mi kis Egérkénket – ebből is látszott már az elszántsága, na meg abból, hogy nem akarta elengedni a kezét Éva a frissen olimpiai bajnokká lett Egerszegi kezét. A bajnok ezután megígérte, küldeni fog neki egy csomagot. Ez egy hónap múlva meg is érkezett, s a csomagban volt egy plüssállat, egy levél és egy fürdőruha. A hatéves Risztov felvette a fürdőruhát, a családja elé állt, és azt mondta: olimpiai bajnok akarok lenni. Másnap volt az első úszóedzése…

Ekkor még nem volt tisztában azzal, hogy ez milyen rögös út lesz, azonban az akaratereje sosem hagyta el Évát. Hódmezővásárhelyen Bán Sándorral kezdett el úszni, tehetsége sokak számára nem volt nyilvánvaló – volt olyan úszóedző, aki inkább azt javasolta, vigyék inkább súlyemelőnek (talán abban a sportágban is sikeres lett volna Éva, de örülünk, hogy a medencében maradt…). Egerszegi ápolta még a fiatal Risztov pályafutását – ’96-ban ismét egy csomagot küldött – ezúttal egy válogatott úszósapka és egy fürdőruha volt benne. Ettől még nagyobb motivációt kapott Éva.

1998-ban, 13 évesen szerezte első felnőtt magyar bajnoki aranyérmeit. 400m gyorson és 800m gyorson nyert. Ebben az évben rövidpályás Világkupán is részt vett, ahol 800m gyorson aranyérmet szerzett. ’99-ben már hat aranyérmet nyert a felnőtt OB-n, a gyorsúszó számok (100 – 200 – 400 – 800) mellett már 200m pillangón és 400m vegyesen is nyerni tudott. Az egyértelmű volt, hogy állóképességi úszó, de ekkorra már az is kiderült, minden úszásnemben a legjobbak között van.

2000 volt az az év, amikor a világ megismerte Risztov Éva nevét, nem csak utánpótlás szinten. A franciaországi Dunkerque-ben, az Ifjúsági Európa-bajnokságon három aranyérmet nyert 400m és 800m gyorson, illetve 200m pillangón, míg 200m gyorson ezüstérmes lett. A versenyeken mutatott kiváló versenyzéseivel, illetve az időivel kiérdemelte, hogy ott legyen 2000-ben a syndey-i olimpián. 15 évesen 200m pillangón a 16., 800m gyorson a 14., míg a 400 méteren a 29. lett. Az olimpiát óriási élménynek tartotta: “Csodaként éltem meg az egészet, hogy a hódmezővásárhelyi nyitott medencéből, ahol telente lefagyott a papucsunk és a fürdőköpenyünk, eljutottam az ötkarikás játékokra.”

Sokan azt gondolták – itt a magyar úszósport legnagyobb reménysége, azonban a kiugró nemzetközi eredmények rendre elmaradtak. Csapatot, ezzel együtt székhelyet váltott – a budapesti Spartacus versenyzője lett. 2001-ben az Ifi Eb-ről 4 aranyéremmel tért haza, Fukuokában a vb-n döntőt úszott 200m pillangón (6. hely), azonban 2002-től a nemzetközi felnőtt mezőnyben egyszerűen sehogy sem tudott aranyat nyerni. A berlini Eb-n Egerszegi magyar rekordját megdöntve lett második 400 vegyesen. Újabb csúcsokkal újabb ezüstöket szerzett 800 m gyorson, 200 pillangón és 400 vegyesen. 4 ezüst egy Európa-bajnokságon. – egyből ráaggasztották az „ezüstlány” jelzőt – amelytől máig kirázza a hideg Risztov Évát… Tudniillik elképesztő dolog az, ha az ember a világ második legjobbja, de a sportoló első akar lenni, főleg egy olyan országban, ahol a közembereknek, de főleg a médiának az arany az, ami igazán számít…

2003-ban az Országos Bajnokságon megnyerte a 100 – 200 – 400 – 800 – 1500 méteres gyorsúszást – ilyet soha egyetlen női úszó nem csinált, azóta sem… A barcelonai világbajnokságon megint nem jött össze az arany – 400 gyorson, 400 vegyesen és 200 pillangón is ezüstérmes lett.

2004-ben az Európa-bajnokságon ismét egy ezüstöt nyert 400m vegyesen. Jött a 2004-es athéni olimpia, ahová éremért utazott, amit 400 gyorson mindjárt az első nap megszerezhetett volna, ha a legjobb idejét teljesíti – attól azonban elmaradt, és a negyedik helyen ért célba. Ezt követően összeomlott. A magyar televízió stúdiójában sírva adott interjút, zokogva mesélt a lelki nehézségeiről. Ezt követően már nem tudta teljesen összeszedni magát – 400m gyorson 15., 200m pillangón nyolcadik lett, a 800m gyorstól visszalépett.

A 2005-ös szezonban folyamatosan balszerencsés volt, agyrázkódást szenvedett, alig tudott edzeni, betegeskedett. Az OB-n csak 800 gyorson nyert aranyat. A világbajnokság sem sikerült neki fényesen, rendkívül szomorú volt látni ekkora tehetséget ilyen megtörten úszni – 400 vegyesen hetedik, 400 és 800 gyorson 13., 1500 gyorson 16. lett.

Mindenki megdöbbenésére 2005. októberében bejelentette visszavonulását. Ezután kereste az útját, vízilabdázott, úszóiskola nyitását fontolgatta, főiskolán tanult, motokrosszozott. Ez egészen 2009-ig tartott, amikor Orendi Mihály, a debreceni sportélet akkori irányítója meggyőzte, hogy térjen vissza az uszodába – Vajda Tamás hatására nyílt vízi úszás került a középpontba, ugyanis a 10 kilométeres távot a 2008-as olimpiára emelték a műsorba.

2009-től Debrecenben készült, 2010-ben az Európa-kupa versenyeken 10 km-en Izraelben ötödik, Olaszországban első, valamint Törökországban 5 km-en első lett. Az Európa-bajnokságon 10 km-en hetedik volt. Ez az eredménysor mutatta, jó irányba tartanak. Azonban Éva karrierje sosem volt könnyű – így volt ez visszatérése után is, a szerencse továbbra sem volt barátja. Felkészült a sanghaji 2011-es világbajnokságra, ahol a harmadik helyen haladt, amikor kizárták. Ez azért volt ez fájó, mert az első tíz helyezett jutott olimpiai kvótához.

A medencés olimpiai kvótákat szorgosan gyűjtögette – 400m és 800m gyorson is kvótát érő időt úszott. Azonban a hőn áhított nyíltvízi kavilfikáció az utolsó pillanatban jött csak össze – 2012 júniusában a Setubalban megrendezett nyílt vízi olimpiai kvalifikációs versenyen elért második helyezésével kivívta a 2012-es londoni nyári olimpián való részvételi jogot.

London, 2012. augusztus 9. 10:00 10km női nyíltvízi úszás – huszonöt versenyző szállt harcba az aranyért, Risztov a 25-ös rajtszámot kapta. Édesanyja egy nappal a verseny előtt megérkezett Debrecenből, így az utolsó pillanatokban olyan impulzusokat kapott, amik hatással voltak a teljesítményére. A közvetítés alatt nagyjából ezt lehetett a leggyakrabban hallani: “Risztov Éva még mindig vezet.”

Nem volt nagy felhajtás körülötte – még az újságok is alig cikkeztek róla előtte való nap. Senki sem várta tőle, de ő szépen csendben úszott, elsősorban magának bizonyított. Szinte végig az élen haladt – de a harmadik körben a mélypontra került, onnan csak a küzdeni akarása hozta fel. Az utolsó kör végén az amerikai Haley Anderson és az olasz Grimaldi felzárkózott rá, azonban 4 tizeddel hamarabb érte el a falat. Olimpiai bajnok lett Risztov Éva. Erre vágyott, erre készült gyerekkora óta, ezt tűzte ki célul a visszatérésekor. Ez mind teljesült. „Mindennek így kellett történnie. Fel tudtam állni a kihagyás után, ez a legfontosabb. A kihagyás jót tett nekem. Felnőttem, most már talán mondhatom” – mondta a célbeérkezése után Risztov.

Ezzel Risztov Éva lett az első magyar, aki nyíltvízi úszásban olimpiai bajnok lett. Bátran mondhatjuk, a nyíltvízi úszás népszerűsége ezzel a sikerrel kilőtt Magyarországon.

Risztov Éva 2016-ban eljutott a riói olimpiára, ott be kellett érnie a 15. hellyel. „Bajnok vagyok, az is maradok” – mondta utána. 2017. februárjában jelentette be visszavonulását. Azóta az úszásban mozog – jelenleg MÚSZ elnökségének a tagja, a Jövő Bajnokai utánpótlás-program egyik követe volt, édesanyjával gyakran tartanak motivációs előadásokat az utánpótláskorú úszóknak. Az Olimpiai Bajnokok testületének tagja – karitatív tevékenységet végez a sport útján. A Sportrádió oszlopos tagja – a reggeli műsorban rengeteg ember ébred a hangjára. A budapesti Gyarmati Dezső Uszodában található II. Kerületi Sport egyesületében sok száz gyermek tanul úszni minden évben.

Karrierje során egy olimpiai aranyérmet, 60 felnőtt országos bajnoki címet, három világbajnoki ezüstérmet, Európa-bajnokságon hét ezüst, míg egy bronzérmet nyert, valamint hat rövidpályás világbajnoki címet szerzett.

Magyar Úszó Szövetség