„Bolond ez a nő?” – kérdezte csodálkozva egy idősebb kollégám, amikor 51 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a csepeli maraton indulói között felfedeztük Monspart Sarolát. Tájfutó világbajnokunk futotta le hazánkban elsőként ezt a „gyilkos”, több mint 42 kilométeres távot. S akkor nem gondoltunk arra, hogy fél évszázad múlva ezen a távon világbajnoki érmekért küzdenek Budapesten.

Korán keltek a világ legjobb hosszútávfutói, mert a nagy meleg miatt reggel hét órakor rajtolt a 78 fős mezőny a Hősök teréről. De korán keltek a szurkolók is, akik a kordonok mellől biztatták a futókat.

A verseny 15 kilométer után kezdett megélénkülni, az élen ritmust váltottak a legjobbak, s a 20. kilométer végére már csak kevesebb mint húszan voltak az élbolyban. A folytatásban a négyfős etióp különítmény diktálta a tempót, folyamatosan gyorsultak, így csökkenteték a bolyt, amelyben 30 km-nél rajtuk kívül már csak két kenyai, egy-egy marokkói és izraeli futó maradt.

A hetedik öt kilométert aztán egészen elképesztő tempóban, 16:09 perc alatt teljesítették, amellyel mindenki mást, köztük az idei év legjobb idejével rendelkező, kenyai Rosemary Wanjirut is leszakították.

Az etióp különversenyben a négyből előbb csak hárman maradtak, majd az utolsó körben, Pestről Budára haladva a Lánchídon Shankule honfitársait is maga mögött hagyta, és az utolsó kilométereket magányosan futva 2:24:23 órával diadalmaskodott, tíz másodperccel megelőzve a tavaly Eugene-ben győztes Gebreslasét. A hármas etióp sikert a marokkói Fatima Ezzahra Gardadi meghiúsította, miután kiváló erőbeosztással futva beért a harmadik helyre.
A magyar hosszútávfutók nem tartoznak a nemzetközi élmezőnybe, maratonon eddig a legjobb helyezést 1983-ban Szabó Karolina érte el, aki 18. lett Helsinkiben. Negyven év múlva névrokona, Szabó Nóra is remekül helyt állt. A 35 éves atléta – aki 23 évesen fogyás céljából kezedett futni – 30 kilométernél még a középmezőnyben volt, onnan viszont folyamatosan előzte meg az előtte futókat, és végül 2:33:28 órás eredménnyel a 24. helyre ért fel. Kovács-Garami Katalin végig a saját tempójában futott, s a célba az 57. helyen ért be.

Atlétikai vb

Atlétikai vb
Fotó: Fotó: Purger Tamás (MH)

Női maraton, világbajnok: Amane Beriso Shankule (Etiópia) 2:24:23 óra
2. Gotytom Gebreslase (Etióp) 2:24:34
3. Fatima Ezzahra Gardadi (Marokkó) 2:25:17
… 24. Szabó Nóra 2:33:28
… Kovács-Garami Katalin 2:44:02

Írta a Magyar Hírlap