Úgy fest, a férfi 200 hát a slágerszám mostanság a magyar úszóknál – Kós Hubert vb-parádéja után Jászó Ádám is ezen a távon szerezte meg a történelminek mondható első magyar érmet a dublini U23-as Európa-bajnokság nyitónapján.

Az első ízben megrendezett U23-as Eb, mondjuk úgy, épp kiforrja magát: maga a kezdeményezés remek, ugyanakkor kissé szokatlan a lebonyolítási forma (csak döntők vannak, három nap alatt megy le egy komplett világverseny programja néhány váltót leszámítva). Ráadásul „beengedték” az amerikaiakat és a dél-afrikaiakat is, akik úszhatnak döntőt (ilyenkor a létszám is bővül, és mind a tíz pályát használják), az eredményük viszont nem számít bele az Eb sorrendjébe. Ha virtuálisan dobogón végeznek, kapnak egy zöld érmet (Írországban már csak ilyen dukál).

Egyébként elég sok számban odaértek az amerikai fiatalok az első helyekre – cseppet sem meglepő módon –, így például 200 háton is, ugyanakkor az európaiak között Jászó Ádám lett a harmadik („bruttó” ötödikként zárt), azaz ő szerezte a magyar csapat első, történelminek mondható érmét ezen az új viadalon.

A Kós Huberttel egy csapatban úszó, az Arizona State-en tanuló Sárkány Zalán szintén remek eredményt produkált: bár délelőttre sorolták be, az ott elért idejével végül 4. lett 1500 gyorson, miután az esti „gyorsfutamban” csak hárman tudták megelőzni (igaz, az éremtől messze járt: 15:07-et jött, az első három egyaránt 15 percen belülre került). Ugyanazen a távon Gálicz László a 6. helyen végzett, ugyancsak a délelőtti futamból, ami bravúr.

További két 200-as számban sikerült kiharcolni a döntőt: Ugrai Panna gyorson lett 5. (ez tisztán európai finálé volt), Nyirádi Réka vegyesen egy tízpályás viadalon lett európai 8.

A mixed vegyesváltó Jászó Ádám, Békési Eszter, Ugrai Panna, Bóna Benedek felállásban veselkedett neki a 4×100 méternek, vérmesebb remények nélkül – végül hetedikként értek célba, ám ez a helyezés is ment a kukába, miután Bóna egy leheletnyivel korábban rajtolt (–0.04), emiatt kizárták a kvartettet.

Magyar Úszó Szövetség