Először rendeznek U23-as Úszó Európa-bajnokság a sportágunk történetében – a 23 éven aluliak is Európa-bajnoki érmekért küzdhetnek Dublinban augusztus 11-13. között. Selmeci Attila, a MÚSZ szakmai alelnöke, az edzőbizottság vezetője kiemelte, hogy ez egy kiváló kezdeményezés.

Az Európai Úszó-szövetség (LEN) úgy döntött, idén kiegészíti a versenynaptárat az U23-as Eb-vel, ezzel kedvezve a fiatal felnőtteknek. Selmeci Attila üdvözölte ezt a versenyt, hiszen állítása szerint „az úszók pályafutása egyre inkább kitolódik. A 2000-es évek előtt már az is csodaszámba ment, ha egy női úszó még 20 éves kora után is versenyszerűen úszott, most meg már harminc felett is még mindig  úsznak, sőt, még van, aki a világ legjobbjai közé tartozik. Tökéletes példa erre a svéd Sarah Sjöström, aki a fukuokai vb-n világcsúcsot úszott 50 gyorson 29 évesen. Az egész úszósportban megfigyelhető, hogy az elitbe tartozó versenyzőknek – nyilván az anyagiak, a reklámszerződések miatt is – jóval kitolódik a pályafutásuk, ezért nehéz bekerülni a világ legjobb úszói közé a fiatal felnőtteknek. Úszásban a fiúk 18, a lányok 17 éves kor után már nem utánpótlás versenyzők. Viszont a fejlődés nem mindenkinél egységes – lehet, hogy valaki 20 éves korában éri utol a korosztályát, azonban addigra lehet elveszíti a sportág a későn érő úszót, hiszen eddig nem volt olyan világverseny, ahol meg tudta mutatni a képességeit.”

Ahogy Selmeci Attila mondja, eddig nagyon sok versenyző esett ki a „rendszerből”, hiszen nehezen ment az átállás az ifi és a felnőtt korosztály között. A sikeresség hiánya, illetve a klasszisok közé való beilleszkedés sosem volt egyszerű, most, amikor az aktív úszóélet legalább 5-7 évvel kitolódik még nehezebb. Ezért is hívták életre az U23-as Eb-t, hiszen más sportágakban – labdarúgás, kézilabda, vívás – már jól bevett szokássá vált a 20 év felettieknek a korosztályos kontinens- vagy világbajnokság.

„Ezzel az úszók egy olyan plusz motivációt kaphatnak, amelyből éveken át táplálkozhatnak, az itt elért eredményekbe tudnak akár kapaszkodni, így talán nem veszítjük el őket. Gondoljunk csak Kovács Benedekre – nemzetközi szinten, a korosztályához képest sosem volt kiugró teljesítménye, azonban 24 évesen, tavaly Rómában az Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, idén a vb-n 5. helyen végzett 200 háton. Ő kitartó volt, azonban sok más versenyző nem tud eddig várni. Az U23-as Eb ezt a helyzetet próbálja kiküszöbölni.” Selmeci Attila kiemelte, hogy ez a verseny bővíti a lehetőségeket az úszók számára, hiszen „azoknak a versenyzőknek, akik nem világbajnoki kerettagok, most megnyílik nekik a lehetőség. Elsősorban azok a nemzetek élhetnek a LEN adta lehetőséggel igazán, ahol nagy létszámú a csapat, ahol a harmadik számú úszók nem indulhatnak, de szintjük van. Ilyenek például az olasz német, francia, brit nemzeti csapatok, és persze nekünk magyaroknak is jó lehetőség – élni kell vele”

A lebonyolítás rendjén mindenesetre érződik, hogy ez még egy nagyon első próbálkozás, hiszen mindösszesen 3 napba sűrítették az eseményt, nem csak európai úszók, hanem az amerikaiak is indulhatnak. Az viszont tény, hogy az U23-as Eb kiváló kezdeményezés.

Magyar Úszó Szövetség