Bekezdtek a magyarok Nyíregyháza-Leveleken. Zajlik a jet-ski felnőtt Európa-bajnoki futamot és junior világbajnokságot magában foglaló Magyar Nagydíj. Két géposztályban megrendezték már az első futamokat a rangos világversenyen. Ski GP3-ban a magyarok végeztek az élen, ugyanis Jászai Csongor győzött a magyar licensszel versenyző szlovén Tomaz Kete és Süli Csaba előtt.

A runabout GP4-es kategória a lengyel Juliusz Roman sikerével kezdődött, itt a magyar válogatottból a legelőkelőbb pozíciót a magyar licensszel versenyző szlovák Stefan Salath szerezte meg, ő negyedikként zárt, és 43 ponttal várja a szombati folytatást.   

A Jet-Ski Magyar Nagydíjon szombaton az összes többi kategóriában megrendezik az első futamokat, egyben elkezdődik a második kör is. A zárófutamokat vasárnap bonyolítják le. Egy kategória végső eredménye a három futamon szerzett pontszámok összességéből tevődik össze.

Az időmérők során a szombati futamokra a magyarok összesen hét TOP 3-as rajtpozíciót szereztek a vb-n és az Eb-n.  

A jet-skiseknél álló (ski) és ülő (runabout) kategóriákban rendeznek futamokat.

A pénteki nap után Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke így értékelt: „A rekkenő hőség próbára tett mindenkit, de úgy gondolom, hogy a versenyzők, a versenyigazgatóság és a kiszolgáló személyzet is helyt állt. A világ legjobbjai közül többen itt vannak, úgyhogy fel van adva a lecke a magyar versenyzőknek. Mindenesetre ski GP3-ban jó volt látni, hogy magyar első, második és harmadik helyezéssel ért véget az első futam. Várjuk a remélhetőleg jó folytatást.

A világversenyen egyébként húsz nemzet jet-skisei képviseltetik magukat. Az idei felnőtt Európa-bajnoki sorozat Magyarországon vette kezdetét, és Litvániában, Kupiskisban zárul. A két futam alapján avatnak bajnokokat. A junior világbajnokság viszont egy futamos, azaz vasárnap kiderül, hogy kik szereznek vb-címet.

Fotók: Kis Ákos