Bemutatkozhat a szumó az Európa Játékokon – ezt az európai szövetség elnöke, Dariusz Rozum jelentette be.

A sportág az utóbbi években sokat fejlődött; a tradícióktól ugyan nem szakadt el, de számos sztereotípiát eloszlatott. A kisebb súlycsoportokban is látványos összecsapásokat láthatnak a nézők, és a küzdelmek egyértelműek kívülállók számára is, továbbá a női mérkőzések legalább olyan izgalmasak, mint a férfiaké. A sportág népszerűsítésében a Magyar Sumo Szakszövetség is kivette a részét, most pedig egy újabb mérföldkő előtt állnak a kontinens legjobbjai: a Világjátékok (World Games), a Küzdősportok Világjátéka (World Combat Games) után egy újabb multisport eseményen mutatkozhatnak be.

„Az egész szumótársadalom felpezsdült a hír hallatán, egyelőre azonban még nem ismerünk további részleteket” – mondja Szűtsné Bánkúti Réka, a hazai szövetség főtitkára.

„Egy sor kérdésre várunk választ. Például, hogy milyen súlycsoportokat érint az Európa Játékokon való szereplés, a kvalifikációs rendszerről nem is beszélve” – tette hozzá a sportvezető.

A következő Európa Játékokat 2023 június 21. és július 2. között rendezik meg Krakkóban. Ez lesz a harmadik ilyen multisport esemény. Korábban Bakuban és Minszkben rendeztek játékokat.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS