A koronavírus járvány okozta kényszerszünet miatt két év után először rendez nagy világversenyt a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF). Az egyesült államokbeli Sarasotában július 18. és 24. között sorra kerülő 13. Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságon két magyar csapat is vízre száll, a hazai szövetség elnökét, Járosi Pétert pedig a viadal során iktatják be a sportág Hírességek Csarnokába.

A mostani klub legénység vb egyik különlegessége, hogy a korábbiaktól eltérően egyúttal nemzetek közötti verseny is lesz – közölte Járosi Péter. A sportvezető szerint ahhoz képest, hogy sok országban a covid még jelentősen befolyásolja az életet, így a sporttevékenységeket is, komoly létszámú verseny lesz a floridai.

Magyarországról két csapat vesz részt a vb-n: a Dragon Aqua SE senior legénységgel képviselteti magát, míg a PEAC, azaz pécsi egyetemisták több mint 30 fős küldöttsége elindul az egyetemi versenyszámokban, valamint a premier (felnőtt) korosztályban is.

“Mivel a sportágban világszinten két esztendő kimaradt a versenyeket illetően, nehéz nyilatkozni az esélyekről” – mondta Járosi Péter. – “Mindenesetre mi itthon a teljes bajnoki rendszerünket le tudtuk bonyolítani, még a covidtól sújtott években is, ha néha halasztásokkal is, de minden hazai versenyt megrendeztünk. Ezáltal kijelenthető, hogy a magyar legénységek felkészülten utaztak ki a tengerentúlra, és érmeket várunk tőlük.”

A Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökének személy szerint is különleges lesz a világbajnokság. Tavaly ősszel ugyanis a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség beválasztotta a Hírességek Csarnokába (Hall of Fame). Az IDBF alelnöki tisztségét is betöltött Járosi Péter a sárkányhajó sport fejlődése, népszerűsítése érdekében végzett munkájával érdemelte ki az elismerést. Az erről szóló hivatalos kitüntetést a világbajnokság alatt a helyszínen sorra kerülő ceremónián veszi át a magyar sportvezető, aki egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség alelnöke is.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS