A 2021-es év több előrelépést is hozott a hazai snooker életben. Bár döcögősen indult az idény, a szakvezetés nem látta, hogyan tudják megrendezni versenyeiket a kialakult koronavírusos járványhelyzetben és milyen nemzetközi megmérettetésen tudnak részt venni legjobb játékosaik, összességében eredményes évet zárhatott a Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakága.

 

Korábban már számtalanszor bizonyította tehetségét, a snooker iránti alázatát Fenyvesi Zsolt. Az idei évben gyakorlatilag nem talált legyőzőre itthon, mindössze öt mérkőzésen maradt alul, magabiztosan vezeti az országos év végi záró ranglistát, az országos bajnokságot is megnyerte, valamint termelte az 50 feletti breakeket – szám szerint 51-et. Hazai viszonylatban a rekordok éveként tekinthet vissza Fenyvesi Zsolt 2021-re: 9-szeres országos bajnok, valamint az elmúlt 11 évben 10-szer végzett az év végi ranglista élén. Mindezek mellett a nemzetközi porondon is szép eredményeket ért el, a Portugáliában rendezett Európa-bajnokságon a felnőtt mezőnyben 17. helyezést ért el.

Legjobb játékosaink közül a 15 éves Révész Bulcsú második helyen zárt az országos ranglistán, az országos bajnokság ezüstérmét is magáénak mondhatja, meglökve a verseny legmagasabb, 96-os breakét. A pandémiás helyzetben az Európa-bajnokságra csak októberben kerülhetett sor, ahol Bulcsú négy versenyszámban is asztalhoz állt. Bravúros játékkal az U18-as mezőnyben megosztott harmadik helyezést ért el, amelyet követett az U21-es mezőny 17. helyezése. Mindkét sorozatban csoportelsőként kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba, ahol utóbbi sorozatban egy 120-as és egy 112-es breaket is sikerült löknie. Tehetségét jelzi, hogy fiatal kora ellenére a felnőtt mezőnyben is a 17. helyig jutott.

„A 2019-es országos bajnoki győzelmemet követően kicsit nehezebben alakult a vírussal terhelt 2020-as év, nem tudtam magamból azt az eredményt kihozni. A 2021-es évnek úgy vágtam neki, hogy mentálisan szeretnék előrébb lépni, és hogy újra elhódítsam a bajnoki trófeát. Utóbbi sajnos most nem sikerült, de úgy érzem, összességében sokat léptem előre. Az idén már több versenylehetőségem volt. Így sikerült kijutni megmérettetésre Romániába, ahonnan győztesként térhettem haza, megszerezve ezzel első külföldi tornagyőzelmem. A portugáliai Európa-bajnokságon nagyon jó érzés volt olyan magasra eljutni az U18-as mezőnyben, ami magyar játékosnak korábban nem sikerült. Az Eb-t követően kezdtük meg a közös munkát Elbert Gáborral, aki a mentális felkészülésemet segíti. Foglalkozásonként érzem az előrelépést, a magabiztosságom erősödését. A 2022-es idényben szeretnék még több nemzetközi megmérettetésen részt venni a fejlődésem érdekében. Februárban Sheffieldben U18-as és felnőtt versenyen veszek részt, majd utána nem sokkal az Eb következik Lengyelországban.” – mondta Révész Bulcsú.

Az elmúlt két évben megjelent a hazai mezőnyben pár új fiatal játékos, akik közül Nagy Eriket érdemes kiemelni. A fiatal győri játékos kicsit több, mint két éve kezdett el foglalkozni a sportággal, játéka pedig 2021-re kezdett el igazán összeállni. Az országos ranglista negyedik helyén zárta az évet, valamint az ob-n megosztott harmadik hellyel jelezte, hogy komolyan kell számolni vele. Neki is sikerült eljutnia az Európa-bajnokságra, ahol két sorozatban próbálta ki magát és bravúrosan sikerült a nemzetközi bemutatkozása: mind az U18-as, mind az U21-es korosztályban a 17. helyet szerezte meg.

„2020-ban indultam először a hazai bajnokságban, ahol fél év alatt feljutottam az A osztályba. Ennél jobb kezdésről nem is álmodhattam volna. A tavalyi szezonban gyakorlatilag végig az A osztályban versenyeztem. Talán ennek is köszönhető, hogy lehetőséget kaptam, hogy Magyarországot képviselhessem az Eb-n. Ez óriási extra motivációt jelentett. Az volt a tervem, hogy mind a két korosztályban – U18 és U21 – is továbbjussak a csoportkörből. Ez sikerült, meglöktem legmagasabb verseny breakemet. Hazatérve nagyon jól esett, hogy mennyien gratuláltak. Az ob-n az elődöntőig szerettem volna legalább eljutni. Egy izgalmas döntő frame-es negyeddöntőben sikerült teljesítenem célomat. Az elődöntőben Bulcsúval játszottam. Erre a mérkőzésre kicsit már elfáradtam, de így is sikerült ellopnom egy frame-et. Összességében nagyon elégedett vagyok az idei teljesítményemmel. Jövőre célom, hogy a nemzetközi versenyeken magasabb szintre lépjek, be szeretnék jutni a legjobb nyolc közé az utánpótlás versenyek valamelyikén és szeretném kipróbálni magam a felnőtt mezőnyben is.” – mesélte Nagy Erik.

A hazai snooker élet nem sokat pihen, január 15-én kezdetét veszi a 2022-es idény. Jönnek a hazai pontszerző versenyek, majd áprilisban rendezik meg a sportág Európa-bajnokságát.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS