A koronavírus miatti korlátozások erősen érintették a magyar tájékozódási futást: a teljes tavaszi szezont törölni kellett, és elmarad a nyári dániai világbajnokság is. Ez versenyzői szemmel mindenkinek kellemetlen volt, ám az igazi problémát nem ez jelentette ebben a helyzetben. Voltak ugyanis mélyebben érintett családok, akiknél a munka elvesztése miatt anyagi nehézségek adódtak, vagy megfelelő digitális eszköz hiányában a fiatal sportolók nem tudtak részt venni a digitális oktatásban.

 

A Budapesti Tájékozódási Futó Szövetség (BTFSz) április elején Együtt BTFSz címmel indított összefogást az ő támogatásukra. Ennek keretében számtalan felajánlás érkezett: volt, aki pénzzel, volt, aki digitális eszközökkel, vagy segítség felajánlásával csatlakozott, és a BTFSz is jelentősebb összeget különített el a támogatásukra. Végül hét tájékozódási futónak nyújtott segítséget a program, összesen kétszázezer forint anyagi támogatás és két tanuláshoz használható laptop formájában. Ezzel pedig még ki sem merült a felajánlott támogatások kerete, ráadásul több klubon belül további segítségnyújtást szerveztek a fiatalabbak a szenior versenyzők részére bevásárlásban, ügyintézésben. A program most zárult, hiszen lassan kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba, de később szükség esetén újra fog indulni – remélhetőleg erre már nem kell, hogy sor kerüljön.

Az országos tájékozódási futó versenyek várhatóan augusztus elején indulnak újra, és a sok elhalasztott verseny miatt zsúfolt őszi félév vár a futókra. Jelen állás szerint valamennyi elhalasztott országos bajnokságra sor tud kerülni az idén, csak későbbi időpontban, a június végi, Salgótarjánban rendezendő ifjúsági Európa-bajnokság is októberre került át. A felnőtt válogatottat leginkább érintő események az idei dániai vb törlése, valamint a 2022-es magyarországi felnőtt Eb 2024-re halasztása voltak. A dániai lett volna az első városi tájfutó világbajnokság, így azonban a válogatott kerettagok felkészülésének a fókuszában már a jövő évi, Csehországban sorra kerülő erdei vb áll.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS