Ez Közép-Európa leghosszabb futóversenye!

Október első hétvégéjén rendezik meg a májusról elhalasztott 2020-as NN Ultrabalatont. A szervezők információi szerint a versenyközpont továbbra is Balatonfüred, a táv pedig 220 kilométer. A halasztás mellett az egész világot sújtó új típusú koronavírus-járvány miatt döntöttek a szervezők. 

Az NN Ultrabalaton szervezői csapata a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvényét ígérte májusra, terveik szerint ez nem is változik, csupán annyi lesz a különbség, hogy a májusi meleg helyett az októberi hűvösre kell készülniük a résztvevőknek. Az új versenykiírás szerint október 1-jén nyílik meg a versenyközpont az egyéni versenyzők és az ultratávot teljesítő 2-3 fős csapatok előtt, másnap, október 2-án pedig elrajtol a mezőnyük. Ugyanezen a napon, a délutáni órákban már a nagylétszámú csapatokat is Balatonfüredre várják a szervezők a szokásos tésztapartival és sportszakmai expóval, aztán október 3-án, hajnali 4 órakor elrajtol a verseny.

Zelcsényi Miklós versenyigazgató elmondta: a március első felében kihirdetett rajtidőpontokat a versenykiírás szerint átviszik az októberi versenynapokra. „Az októberi időpont egyik előnye, hogy a csapatoknak több ideje lesz felkészülnie a versenyre. A visszajelzések alapján a csapatok többsége számára megnyugtató távolságba került a jelenlegi egészségügyi vészhelyzettől a verseny és üdvözli, hogy 2020-ban nem marad el az NN Ultrabalaton”- mondta Zelcsényi Miklós.

Az egyéniek számában várható némi változás, ugyanis sok induló érvényes indulási joga van a szintén őszi időszakban megrendezésre kerülő Sparthatlonra. Ami már biztos, hogy az egyéni nevezéseket újra nyitják a szervezők, mert sok olyan sportoló kereste már az elmúlt pár nap alatt is őket, aki az októberi teljesítésre már vállalni tudja a 220 kilométeres kihívást.

A szervezők, ahogy korábban is, most is arra kérik a résztvevőket, hogy próbálják meg nem a jelenlegi pánikhelyzetből szemlélni a versenyt érintő történéseket; ők pedig tovább dolgoznak azért, hogy az idén a pótidőpontban meghirdetett NN Ultrabalaton is életre szóló élmény legyen.

Az NN Ultrabalaton 2020-ban 14. alkalommal rajtol októberben. A Balatont megkerülő egykörös verseny Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye és Közép-Európa leghosszabb futóversenye. Teljesíthető egyéniben, váltóban, futva vagy bringával. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret. A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban 22 perc, de 2019-ben mindössze 6 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen a 2020-as esemény; és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva több mint 500 csapat jelentkezett a várólistára.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS