Rangos nemzetközi fórumon vett részt a közelmúltban a tízszeres kick-box világbajnok Mórádi Zsolt. A magyar klasszis a monacói herceg nevével fémjelzett Peace and Sport szervezet jubileumi programján képviselte hazánkat Monte-Carlóban, ahol nagy sikerrel számolt be a kick-box világszervezet, a WAKO közreműködésével végzett karitatív edzői munkájáról. A diszkrimináció, a kirekesztés és az erőszak ellen küzdő szervezet ügyét olyan befolyásos sportolók képviselik, mint az amerikai elnöki tanácsadóvá lett legendás úszóolimpikon, Donna de Varona, vagy a BL-győztes elefántcsontparti sztárcsatár, Didier Drogba, aki személyesen gratulált Mórádi Zsoltnak – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A csepeliek tavaly visszavonult büszkeségét 2017-ben választották a Peace and Sport bajnok-nagykövetei közé – az első és máig egyetlen kick-boxosként és magyarként. Azóta vele is, és a WAKO-val is nagyot fordult a világ, hiszen utóbbit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte, Mórádi Zsoltot pedig a sportolói bizottság vezetőjeként beválasztották a világszövetség elnökségébe. Ráadásul főszereplője lett annak a WAKO, az ENSZ és a Peace and Sport együttműködésével megvalósuló programnak, melynek keretében menekült fiatalok között honosították meg a kick-boxot egy, a jordán fővárostól északra fekvő, 80 ezer szír lakta menekülttáborban. A 31 éves sportoló idén kétszer járt a szigorúan őrzött sivatagi táborban, ahol ma már heti három edzést tartanak a nagyjából 120 fős kick-boxos közösségnek.

„Elképedve hallgatták a beszámolómat Monte-Carlóban arról, mennyire jól működik a kick-box az agressziókezelésben, a feszültség levezetésében és a nehéz sorsú fiatalok motiválásában. A Peace and Sport nagyjából ötven bajnoka, köztük világsztárok jöttek el a fórumra, ahol az is újdonság volt a közönségnek, hogy a nem olimpiai sportágat képviselő, és így kisebb büdzséből gazdálkodó kick-box világszövetség milyen jól menedzsel egy ilyen programban való részvételt. Sokat kérdeztek az én munkámról is, így megosztottam velük, hogy nem ebből élek meg, hanem az motivál, hogy visszaadjak valamit a sportágnak, mert anélkül biztosan nem lennék ott előttük” – fogalmazott Mórádi Zsolt.

A kick-box történetének legeredményesebb versenyzője a többnapos diplomáciai út alatt egy gálavacsorán is beszédet mondott. Többszáz fős illusztris társaság hallhatta első nagyobb lélegzetvételű, angol nyelvű felszólalását, amely után a Peace and Sport alelnöki posztját ellátó futball-legenda, Didier Drogba személyesen köszönte meg a munkáját.

„Elmondta, mennyire örül ennek a menekülttábori programnak, és hogy a focin keresztül ő is próbál visszanyúlni elefántcsontparti gyökereihez. Nagyjából tíz percet beszélgettünk, leginkább a sport erejéről. Az ezt követő napon, a monte-carlói operaházban tartott partin pedig volt szerencsém szóba elegyedni magával Albert herceggel, a szervezet védnökével, aki szintén tisztában volt a munkámmal és elismerően nyilatkozott róla. Összességében kijelenthetem, hogy nagyon eredményes volt ez a látogatás a WAKO-nak, és ezáltal nekem is” – számolt be a sportdiplomatává lett magyar kick-boxos.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS